The Animals – “The House of the Rising Sun”

Kolovoz – 1964.

The Animals izdaju svoj najveći hit “The House of the Rising Sun”.

Po samom izlasku singlica s naslovnom pjesmom zaposjeda sve moguće top liste s obje strane Atlantika, Europe i dalekih istočnih zemalja, donoseći ovom sastavu nezapamćeni publicitet. Nošeni na krilima uspjeha ove obrade, The Animals kreću na turneju po Americi, i time, nakon the Beatlesa postaju predvodnici britanske horde, koja kreira „Britansku Invaziju“.
No, nisu postigli samo to.

Svojim daljnjim djelovanjem i hitovima na top listama, postaju toliko popularni, da u jednom trenutku zasjenjuju  neprikosnovene Beatlese. U tom razdoblju, postaju jedini sastav koji je ugrozio primat ovog sastava u Americi.

No, za razliku od Beatlesa, Animals su bili izloženi stalnim personalnim promjenama i to se reflektiralo na njihovu karijeru. Zbog neprestanih vrludanja i očajnog managementa, bend se raspada, a Burdon seli u Ameriku, gdje osniva Eric Burdon and Animals, s kojim postiže zavidne uspjehe u Americi, gdje ostavlja debeli trag na top listama.


The Animals – “The House of the Rising Sun”

Inače sama pjesma “The House of the Rising Sun” je ustvari obrada tradicionalne pjesme, za koju se baš i ne može reći odakle vuče porijeklo. Daleko od toga da su The Animals bili jedini koji su je obradili. Prije njih to je napravio Bob Dylan, Jean Baez, Nina Simone i mnogi mnogi drugi.

Ali, The Animals su joj udahnuli dah suvremenog, agresivnog bluesa, a da pri tom nije izgubila na svojoj patini. I dakako, rif kojeg su tom prilikom proizveli, lansiralo je kompoziciju u nebeske visine.

Osobno, da, draga mi je verzija koju su lansirali The Animals, poglavito radi Burdonovog glasa, no moje definitivno ide na drugu stranu – Frijid Pink i njihova verzija ove vječne pjesme.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci