Eric Clapton – “Eric Clapton”

Kolovoz – 1970.

Eric Clapton izdaje prvi istoimeni solo album.

Album je izašao u vrijeme kad se Clapton polagano odvajao od legislative grupe Cream i Blind Faith, te je pokušavao pronaći svoj put.

Taj put je stilski već bio unaprijed definiran, trebao je pronaći formu.

Bez ikakvog oklijevanja, Clapton je objavio svijetu da je njegov izričaj u bluesu i u trominutnim kompozicijama, te da ostatak karijere namjerava posvetiti toj formi. Ne treba govoriti s kojim je razočaranjem u početku bila primljena ova vijest, jer Clapton je bio mag improvizacije i proglašen bogom na gitari.

No, bilo je to istovremeno i vrijeme njegovog pada u ralje droge. U trenutku izlaska ovog albuma Clapton je bio na putu prema samom dnu!

U tom i sličnom okruženju, prije prvog solo albuma, nastaje jedan od najvećih albuma ikada, kojeg je snimio sa svojim sastavom Derek and Dominoes. Govorim dakako o albumu „Layla“, koji je izašao u nekoj vrsti agonije glavnog protagoniste, no to je već sasvim druga priča.

Vratimo se prvom solo albumu.


Eric Clapton – „After Midnight“

Album je sastavljen od kratkih kompozicija, od kojih su većinu napisali Delaney Bramlett, Bonnie Bramlett i Eric Clapton. Prisjetimo se, u to vrijeme, Clapton je anonimno nastupao s malo poznatim sastavom Delaney, Bonnie & Friends.

Na albumu se našla i obrada „After Midnight“, američkog autora JJ Calea. Ova obrada postaje veliki Claptonov hit, koji je između ostalog, lansirao dugogodišnje prijateljstvo. Naime, nakon ovog albuma, Clapton i JJ Cale počinju neku vrst druženja, koje je preraslo u suradnju i izdavanje zajedničkog albuma.

Prvi solo album Eric Claptona je kronološki označio kraj prvog dijela karijere ovog velikog umjetnika, no, konceptualno i stilski, označio je početak drugog djela koji traje do današnjih dana.


Eric Clapton – “Eric Clapton” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci