Victor Borge
1909. – 2000.

Prosinac – 2000.

Malo tko danas nije čuo za Viktora Borgea. Većina ga pamti kao simpatičnog starčića, s nasmijanim licem i kao osobu koja koristi svaki trenutak na pozornici kako bi ga pretvorila u komediju.

Njegovi „koncerti“ su punili najveće dvorane, a katkad teško da bi odsvirao neku od kompozicija u cjelini. Njegovi dueti su bili legendarni, protkani duhovitim dosjetkama, urnebesnim gegovima i nadasve, ono što je najbitnije kod od ovog čovjeka, prekrasnim sviranjem piana. Ti koncerti, ako ih se tako može nazvati, bili su praznik za oči, uši, mozak i dušu. Prisustvo njegovom „performansu“, jer i nije bilo drugo nego baš to, je bilo životno iskustvo i dakako, „bio sam na koncertu Viktor Borgea!“.

Ta referenca ga prati od mladih dana, kad je na pozornici čitao knjige i pratio se s bezbrojnim artefaktima koji su imali svoj zvuk. Čitanje neke knjige ili u kasnijem djelu karijere, koncert s klavirom, se pretvarao u opći urnebes u gledalištu. (Nažalost, danas na YouTube kanalima ima samo mali dio njegovog koncertnog „opusa“ i koliko mogu primijetiti, a u pripremi ovog članka sam ih poprilično pogledao, ne baš reprezentativni. Gdje su nestale starije snimke, ali i one koje je napravio pred kraj života, mogu samo nagađati.)

No, i iz raspoložive arhive je vidljivo da je Viktor bio primarno vrhunski zabavljač, muzički pandan Dave Alenu, koji je svojom karizmom suvereno vladao najvećim dvoranama svijeta. (U njegovom stilu je bila i stalna poštapalica o Mozartu. Kako je Viktor Danac, tako je i Mozarta dislocirao u svoju domovinu, prozvavši ga, danski kompozitor, Hans Christian Mozart.)

Teško je dokučiti odakle je dolazila inspiracija jer svaki je trenutak koristio i preokrenuo na šalu. Nepregledan niz viceva nastalih u trenutku na sceni, planina pripremljenih skečeva i dakako, improvizacija, koja ga je vodila toliko daleko od piana, da ga dobar dio koncerta ne bi ni taknuo.

Njegovi koncerti sa simfonijskim orkestrom su posebna priča, teško, nemoguće  za ispričati, trebaju se jednostavno odgledati i uživati u njima.

Ono što je za Dave Alena bila crkva, za Viktora je ljudska glupost koju eksploatira na živim primjercima (to su dobro iskusili oni koji su kasnili na njegove koncerte!).

Viktor Borge je bio velika ličnost muzičkog svijeta, bio je još veći komičar koji bi da je nekim slučajem okupirao stand up scenu bio vjerojatno jači i od Jerry Sinfielda.

Ne postoji u povijesti muzike osoba kao što je bio Viktor Borge. Na nevjerojatno komičan način je približio klasiku širokom auditoriju, često garniranu s nezaboravnim gegovima i vicevima, većinom nastalim u trenutku.

Viktor Borge je bio samo jedan i jedini!

The Clown Prince of Denmark, R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh