Van Der Graaf Generator – “Do Not Disturb”

Album vrijedan oproštaja velikana!

Prog legende Van Der Graaf Generator imaju novi album. Doduše, izašao je prije dva mjeseca, ali kao i sva njihova djela, pa tako i ovaj, traži vrijeme. Ne samo vrijeme slušanja, već i ono nevidljivo, vrijeme potrebno da “sjedne“.

Iako od prvog trenutka primamljiv, tek nakon par mjeseci stalnog/povremenog slušanja se o ovom albumu može pisati s kolikom tolikom objektivnošću. Da se razumijemo, “Do Not Disturb” nije najveće što su Van Der Graaf Generator (VDGG) napravili i pogotovo nije remek djelo, čak ni svog žanra.

Ali, uvijek postoji jedno u ovom slučaju, veliko „ALI“.


Van Der Graaf Generator – “(Oh No I Must Have Said) Yes”

Ako smjestimo album u realno okruženje i kažemo, svi akteri na njemu su u osmom desetljeću svog života, s pola stoljeća scenskog iskustva i isto toliko istraživanja zvuka i muzike. U tom slučaju, album je „nepristojno“ dobar. Odličan u svim svojim elementima.

VDGG su uspjeli na kraju karijere napraviti album koji ne žali za prošlošću i ne lamentira nad hudom sudbinom, već prihvaća realnost onakva kakva jest. A to je biološki kraj koji neminovno dolazi. U tom kontekstu je za očekivati da je album crn, kao neki od njihovih najvećih albuma iz prošlosti. Ali ne, Peter Hammill, Hugh Banton & Guy Evans s optimizmom i nekom radošću gledaju prema natrag i sublimiraju svoje.
A imaju što!


Van Der Graaf Generator – “Go”

Muzički, album je čudesan. VDGG su uvijek iznenađivali i još to čine svojim pristupom svakom albumu posebno. Dobro, moramo se složiti da ovaj album nije oranje po dubokom brazdama eksperimenta, ali je pristojan odmak od bilo kojeg klišeja pa čak i “manirizma” same grupe.

S druge strane, zaštitni znak grupe, Hammillov vokal, je, … nemam riječi. Koliko god stario vlasnik tog vokala, on jednostavno stoji zacementiran u vremenu i zvući skoro pa doslovno isto kao i prije pola stoljeća.
Čudno!

Svedeni na trio, VDGG uspješno kompenzirana odsustvo preminulih/odsutnih članova i isporučuju vedar album nad kojim se ipak nadvija jedna tužna crta. Prema izjavi samog Hammilla, a i po posljednjoj pjesmi na albumu “Go”, ovo je posljednji album kojeg će izdati VDGG.
Posljednji!

Osobno, ne mogu vjerovati da će se Hammill, Banton i Evans povući sa pozornice. U stvari, odbijam vjerovati u to. Znam da je kraj neminovan i da nije daleko, ali .. sudeći po ovom albumu, oni još mogu dati i to puno!

Iz iskustva znam, da rockeri odlaze sa pozornice samo uz pratnju ultimativnog posjetitelja. I teško drugačije!

Ostavljam vama koji se odlučite za ovaj mali biser jedne od najvećih grupa koje su ikad postojale pod progresivnim nebom, da nadopišete ostatak ovog teksta. Ne brinite se, kad ga počnete slušati od prvog trenutka će vam se zalijepiti, iako nećete imati pojma o čemu se radi. Upornost u slušanju i minucioznost u pokušaju da ga se razumije, će otvoriti ovaj album svakom tko ga želi prihvatiti. A u tom i jeste njegova veličina!

Topla preporuka u ove hladne zimske dane!


Van Der Graaf Generator — “Do Not Disturb” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh