Martha and the Vandellas – “Dancing in the Street”
31. Srpnja – 1964.

Vjerojatno ni jedan kompozitor na svijetu kad počne skladati, nema ideju do kojih će visina (ili nizina) stići njegovo djelo u nastanku. Dakako, svo očekuju i nadaju s bezvremenskom, velikom, pa i remek djelu, ali malo ih to ostvari.

Ni Marvin Gaye, William “Mickey” Stevenson i Ivy Jo Hunter nisu bili iznimka kad su početkom šezdesetih zajedno skladali pjesmu „Dancing in the Street“.

Pjesmu su namijenili ženskom vokalnom bendu Martha and the Vandellas, koji je s pjesmom zapljusnuo top liste diljem svijeta. Bila je to godina u kojoj su the Beatles sramežljivo osvajali teren, Europa je bila pokorena, Amerika čekala osvajanje, te stoga nije ni bilo čudno da jedna ovakva pjesma zasja na glazbenom nebu.

No, njena se kvaliteta dokazala tek naknadno, jer pored maestrale izvedbe originalnih izvođača, Martha and the Vandellas, njen „evergreen“ život počinje njihovim silaskom sa svene. One jesu zauzele dobre pozicije, usudio bih se reći odlične pozicije diljem svijeta, no, na kvalitetu su prvi ukazali the Kinks, koji su je obradili na albumu „Kinda Kinks“, i s njom se popeli na sam vrh UK top liste.

No, bila je to samo prva lasta, jer nedugo nakon njih pjesma se našla na repertoaru vokalne grupe The Mamas and the Papas, koja, iako je s njom zauzela samo #73. mjesto Billboarda, je proglašena kao jedna od najboljih obrada tog doba.

Potom su je obradili šveđani Tages, koji su je trebali snimiti na album „Tages 2“, no, album nije nikada izdan, ali je pjesma bila koncertni standard benda. Bila je to ujedno i jedina obrada koja se nije našla na top listama, jer, … .

Grateful Dead i njihov album „Terrapin Station“. Indikativno za ovaj bend i ovu pjesmu jest to da je po prvi put jedna trominutna pjesma našla svoje mjesto na koncertno listi, koja se sastojala dakako od jamova od kojih ni jedan nije bio ispod 20-ak minuta.

I bili su tu još i Little Richard i Van Halen, sve dok na scenu nisu stupili David Bowie i Mick Jagger i u sklopu Live Aid predstave snimili svoju verziju kojom su ponovo porobili sve top liste na svijetu.

Prebogata povijest pjesme koja je obrađena u nebrojeno verzija i stilova, za pravo daje svojim kreatorima povlašteni status stvoritelja vječne kompozicije, i da se vratim na početak, ostvarenje snova na kreativnom i umjetničkom planu.


Martha and the Vandellas – “Dancing in the Street”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh