Tim Bogert
1944. – 2021.

Siječanj – 2021.

Nekada davno, ili kako se kaže, kad su veliki hodali zemljom, postojao je jedan bend, Vanilla Fudge. Bilo je to vrijeme kad ni jedna muzika nije bila dovoljno „teška“, jer heavy se tek razvijao, kidao povoje da bi nesputano zavladao pozornicama diljem svijeta. To heavy se poistovjetilo nakon nekog vremena s Vanilla Fudge, ne za ništa. Svojim su teškim izričajem i nesvakidašnjim obradama, kojima su dali osobni pečat kojim su ih toliko udaljavali od originala da se samo u naznakama mogao prepoznati izvor, zacementirali ono što će kasnije postati Heavy Metal i u nekom fazama i derivatima doživjeti današnje dane.


Vanilla Fudge – “Shotgun”

Malo je reći da je Vanilla Fudge bila pionir, ona je bila daleko više od toga, bili su izričaj sam po sebi.

Da bi došli do tog statusa, bila je potrebna ritam sekcija prema kojoj su teški strojevi u čeličanama bile dječje šuškalice. Carmine Appice i Tim Bogert, bogovi koji su sišli na zemlju, jedan sjeo za bubnjevima, drugi uzeo bas i …

Ovo je priča o Tim Bogertu koji je upravo preminuo, ovo je priča o čovjeku koji je nekako iz sjene pisao povijest koja se i dan danas kotrlja pred našim očima i to u obliku sadašnjosti.


Vanilla Fudge – “Some velvet morning”

Mark Stein, Vince Martell, Tim Bogert i Carmine Appice su bila imena urezana u stijenu, a iznad je bio natpis Vanilla Fudge. Magični, mistični, teški i nadasve maštoviti! Iako su došli iz različitih muzičkih miljea u kojima se teški izričaj tek naslućivao, od prvog trenutka, od prve note, postali su ono po čemu će ih se pamtiti.

Tim Bogert i Carmine Appice su godinama bili proglašavani za najveću ritam sekciju ikada, a Vanilla Fudge rodočelnik lavine koja se počela kotrljati.
I ne samo to, svojim je sviranjem basa Tim u biti unio revoluciju u tretman tog instrumenta.

Vanilla Fudge se raspala, ostavila iz sebe neizbrisiv trag, a Tim i Carmine su trebali krenuti u novu avanturu zvanu Beck, Bogert & Appice. No, Jeff je doživio prometnu nesreću, te je cijeli projekt pomaknut za godinu dana. Ne želeći sjediti skrštenih ruku, Bogert i Appice osnivaju kratkoživuću, ali za divno čudo, veoma utjecajnu grupu Cactus, koja se sa sasvim drugim izričajem pozicionirala na sam vrh tadašnje scene.


Beck Bogert & Appice – “Superstition”

I pored neodoljivog zova novca, napuštaju grupu kad je Jeff Beck izašao iz bolnice i oporavio se, te na scenu stupa vjerojatno najmoćniji power trio u povijesti. Svaka čast grupi Cream, Mountain, i svima u toj farmaciji, ali BB&A su bili top i ostali su tamo za vijek vjekova. Nažalost sudbina je htjela da snime samo jedan studijski album, i još jedan živi koji je izdan nakon što se grupa raspala. Tim je iz ove avanture izašao sa statusom božanstva na basu.

Njegova se karijera kotrljala onako kako je on htio. Otklanjajući od sebe cijelog života zvjezdanu prašinu, birao je projekte ne po komercijalnom potencijalu ili bilo kojem drugom kriteriju osim svog trenutnog koji mu je zadovoljavao afinitete. Nije stoga ni čudno da se nalazio u bendovima za koje se čak i u ono vrijeme slabo čulo, a pogotovo danas.
No, to je bio Tim Bogert.

Nakon prometne nesreće, 2010. godine se u potpunosti povlači sa scene.

R.I.P. !


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh