The Watch – “The Art Of Bleeding”

Genesis je mrtav … živio Genesis!

Zalazak sunca. Nakon što je propustila posljednji autobus, nesigurno se vraća do kuće koju je iznajmila na ljeto. Kuća sa sjećanjima na davne vikende. Zatvara vrata. U polumraku joj nešto upada u oči. Stolica je pomaknuta, tako malo. A tama se produbljuje. Ovo ne može biti dobro.

Kao kroz ovu uvodnu horor priču, dok teške melotronske tipke naglašavaju mutne, hipnotičke melodije, tekstovi pjesama usredotočuju se na to kako strah može postati ogorčenje, pa čak i ubojiti bijes, obuhvaćajući prilično široki pojam ‘katarzičnog nasilja‘. Glazbena tema razvijena na različite načine za stvaranje različitih atmosfera. Konceptualni album za uranjanje u vlastitu nutrinu i prepuštanje.

Svojim veličanstvenim i raskošnim skladbama The Watch često na šarmantan način zna zaodjenuti prilično teške tekstove, toliko da se emocije koje su pri ruci često moraju izvući, zahvaljujući njihovoj sposobnosti dodavanja milostive topline pjesmi. Ponekad je emocionalna težina pjesme potpuno drugačija od onog kako ona zvuči, ističući dualnost iste.


The Watch – “Red”

Istražujući različite perspektive otkrivene vlastitim opisima različitih slika, njihova omiljena tehnika je zateći slušatelja nespremnim lirskom dosjetkom koja odražava iskrivljeni smisao za stvarnost i možda duboku poruku. Ovo se često postavlja kao zagonetka bez odgovora koja pronalazi savršenu ravnotežu između hirovitosti i samozatajne sokratske mudrosti.

Nakon tri godine u nastajanju, ‘The Art Of Bleeding’ stiže kao jedan od najjačih zapisa u njihovom katalogu. Umjetničko djelo Andrej Nicolescu-a nešto je poput filmskog plakata Dario Argenta i svakako sugerira teme sadržane u njemu. Ovo je posebno dramatičan album, čak i za njih, ali majstorski ga izvode.


The Watch – “The Fisherman”

Na ovom novom albumu sastav predstavlja osam melodičnih, harmoničnih i raznolikih pjesama s prekrasnim koloritom sazdanog gitarom i klavijaturama, te strastvenim vokalom s tim prepoznatljivim tonom Peter Gabriel-a, uspijevajući spojiti neprevaziđeni Genesis zvuk ’70-ih s nekim izvrsnim vlastitim glazbenim idejama i zadržati pozornost tijekom cijelog albuma.

Prihvaćajući te utjecaje i ugrađujući ih u vrlo originalan i iznimno divan zvuk, ali ležerno jašući po vlastitoj inerciji i neopterećeni za istraživanje, The Watch je uveo vlastiti stil u Genesis bogoslužje, iako postoji više od jedne naznake lirskog krajolika talijanske progresivne scene, skalirajući u nove visine kompliciranog simfonijskog rocka.

Imaju upravo ono što je potrebno da bi bili veliki progresivni rock sastav: uzvišene melodije, emotivni vokal, izvanrednu liriku, klasično nadahnute partiture, složene aranžmane, karizmatičnu isporuku i vrhunsku produkciju, koristeći formu izvanrednog retro-proga u Genesis kalupu s tonama akustičnih tekstura, vrtložnim sintetizatorima i naravno ogromnim valovima mellotrona. Dodatno, čini se da njihov izraz konačno pronalazi vlastiti identitet, iako je utjecaj Genesis-a i dalje vodeća snaga. Izvedbe su postale još dramatičnije i zamršenije, melodije gitare prilično su nezaboravne, a vokalne harmonije Simone Rossetti-ja jednostavno ukusne. Kompozicijski, sastav je napravio korak naprijed, kombinirajući estetiku symphonic rocka pod nostalgičnim analognim tipkama sa modernim zvucima gitare, koji između ostalog sadrži obilje instrumentalnih pauza između akustičnih i električnih tema, kao i neke složenije, uz suptilnu melankoliju koja ih čini tako privlačnima.

Osim toga, njihov talent, snaga uvjerenja i odanost dragocjenim uzorima izazivaju poštovanje obožavatelja poput mene, njihova sposobnost da ožive magiju, s gotovo jednakom melodičnom gracioznošću, kako bi uživali i ​​danas.


The Watch – “Howl The Stars Down”

Sveukupno, premda ‘The Art Of Bleeding’ možda nije izvanredna originalnost, već stalno usavršavanje, to je još jedno izvrsno umjetničko djelo s temperamentnim raspoloženjem, koje se cijelo vrijeme prebacuje iz sanjivog raspoloženja u veliku orkestralnu atmosferu, pravi dragulj progresivnog zvuka i lirike, album koji ćete ponovno otkriti svaki put kad ga čujete. Stil je odličan, bez sentimentalnosti, sa strašću, vatrom u žarnoj niti, sasvim dovoljan da putujete u prostoru i vremenu gdje vas glazba nastavlja izazivati poput milovanja: jedva da vas je dotakla, a već ima svoju svrhu, već je ublažila nostalgiju.

Pa, iako najnovije informacije o ponovnom okupljanju pobijaju tezu postavljenu u podnaslovu teksta, za nas koji volimo Genesis, ovaj album je odgovor na naše molitve.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala. 


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh