The Gathering – “Beautiful Distortion”

Kao što naslov kaže

Rječnik definira ljepotu kao kvalitetu prisutnu u stvari ili osobi koja daje intenzivan užitak ili duboko zadovoljstvo umu, bilo da proizlazi iz osjetilnih manifestacija, smislenog dizajna ili uzorka, ili nečeg drugog, kao što su osobnost ili duhovne kvalitete.

Ali, doživljaj ljepote u distorziji, u izobličenju…?

Odmičući se od svojih metalnih korijena i preuzimajući melodičnije i alternativnije rock utjecaje, uz primjenu distorziranih gitara i harmonijskih vokala te besprijekorni balans osjetljivosti i agresivnosti, nizozemski pioniri The Gathering stvaraju kaleidoskop zvukova koji prati dobru viziju spomenutu u naslovu, ekspresionistički hvalospjev melodiji, inherentnoj ljepoti distorzije.

Sa sofisticiranim zvučnim eksperimentima, dirljivom melodičnom melankolijom i žanrovski izazovnim stavom, s eksperimentalnijim dodirom, istražuju različite aspekte konvencionalne glazbe kako bi se koristili vlastitim stilom – bizarnom post-rock/trip-hop monstruoznošću s nekim neobičnim utjecajima, nazvanu ‘trip rock’, u biti prekrasnu distorziju kao način za stvaranje sporog, ali snažnog krešenda koji izaziva nostalgiju i katarzu.

No, očito nema izuzetne ljepote… bez neke neobičnosti u proporcijama.


The Gathering – “In Colour”

Njihova ostavština nastavlja se s ‘Beautiful Distortion’, ponovnom svjedočanstvu vrhunsko konstruiranog i savladanog glazbenog putovanja kombiniranog prema zakonima tajanstvene nužnosti, kao čista umjetnost s ogromnim vlastitim značenjem, utjelovljenjem svih elemenata koje je sastav inkorporirao u svoj zvuk.

Iako je sastav na kraju još više smanjio svoje metalne elemente, njihov stil je nastavio cvjetati s dvije izvanredne karakteristike njihovog zvuka: neobična i apstraktna atmosfera i karizmatično žensko pjevanje.

Kontrast ženskog vokala Silje Wergeland, sa svim svojim nijansama i suptilnostima, koji prilično prikladno oslikava lirske teme iznad teške, razorne atmosfere koju pružaju ostali članovi, daje jedinstven i jasan zvuk.

U svom najboljem izdanju, album visi o svakoj njezinoj riječi, rezonancija svake promjene akorda potvrđuje neku emocionalnu podlogu u njezinu izvođenju, a svaki stih predstavlja novi aspekt na tekući proces razmišljanja, simbolizirajući komunikaciju, ili njen nedostatak, interakciju koja je izvan ravnoteže, ali istovremeno, i svu ljepotu koja može proizaći iz ovog izobličenja, kao što je nova glazba, ideje i perspektive.


The Gathering – “We Rise”

Okružujuća atmosfera i melodija po kojoj je ovaj sastav postao poznat nije promijenjena, iako su ovdje ove komponente još snažnije i zanosnije zbog sigurnijeg pisanja pjesama, s izvrsnim aranžmanima koji naglašavaju snagu sastava u prirodnom i samouvjerenom obliku, otkrivajući golem rast kompozicijske vizije i uvjerenje u stvaralački identitet, jezik pokreta i orkestracije glazbe kao čisti osjećaj koji mu daje glazbeni oblik prema ritmu i duhu ljudske težnje.

Dakle, temeljno pojačanje glazbenog osjećaja i prikaza putovanja je ljudsko postojanje u neprestanom, ali prekrasno raznolikom kretanju svijeta, promatrano s afirmativne pozicije kao prirodni kreativni karakter ovog sastava, u njihovom definitivno ambicioznom i inspirativnom izrazu.

Hipnotičan, senzualan, zadivljujuć na način na koji većina albuma nije, također je nevjerojatno topao i reflektirajući. Njegova sposobnost da prenese tako širok raspon i dubinu emocija i energije je zapanjujuća; od nemilosrdnog kretanja do melankolije, udaljenosti, katarze, do uzdignute nade, povezanosti i blaženstva. Doista dotiče nešto više.


The Gathering – “Stronger”

To pokazuje koliko strukture postoji u njihovoj glazbi i kako postoji daleko delikatnija strana njihove prirode.

Gdje god putujemo kada istražujemo svojim umom, koristeći glazbu kao neku metaforičku drogu koja nam pomaže pobjeći iz okoline i tražiti nove svjetove, putovanja su rijetko tako živopisna i lijepa kao ovo, rijetko tako emocionalno opterećena i realistična u svom prikazu ljudske mašte suprotstavljene svakodnevnom ljudskom životu. Što god osjetite nakon što čujete ovaj album, zajamčeno ćete biti promijenjeni na neki mali, ali bitan način, iskustvo koje zaslužuje biti hvaljeno za remek-djelo kakvo jest.

Samo glazba nije slika. Ona je živa. Ona je opipljiva. Ima okus, boju i stupanj baršunatosti. Može biti hladna, viskozna, kiselkasta, užarena, plačljiva i pospana; događa se tu i tamo, događa se ovdje, i opet će, osim ako se ne spomene.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh