The Circle – “Lockdown 2020”

Glazbeno putovanje kroz djelić povijesti rocka

Obrade u popularnoj glazbi predstavljaju vrlo zastrašujući zadatak za svaki sastav koji se odluči uhvatiti u koštac s njima. Ako se pjesma uvriježila u kolektivnu svijest, kako će svojom reinterpretacijom dodati nešto novo već postojećem klasiku? To, međutim, mnoge nevjerojatne umjetnike ne priječi da izađu na kraj s izazovom.

Te obrade ne moraju nužno biti inherentno superiorne, ali pjesmama ponekad daju novu dimenziju – ponekad umjetničku, ponekad komercijalnu, ponekad vrlo ekscentričnu, koju ne nalazite u izvornicima. A ponekad su tu samo kao nostalgični podsjetnik za starije generacije, ili priručnik za nove. Pa čak i kao…


Sammy Hagar & The Circle – “Won’t Get Fooled Again”

Sammy Hagar kaže da njegov sastav iza sebe ima “puno povijesti”, a on sam postoji toliko dugo da obično zaboravljamo kakvu je raznoliku karijeru imao.

Već gotovo pola stoljeća Sammy Hagar je onaj rijetki rock & roll vokal, gitarist i kompozitor koji definira cjelokupni koncept klasičnog rocka, te koji uspijeva biti nevjerojatno uspješan i kao samostalni umjetnik i kao član raznih sastava. Od ranih dana s Montrose, preko njegove multiplatinaste solističke karijere, kao frontman sastava Van Halen, ili kao samostalni umjetnik s vlastitim sastavom The Waboritas, kasnije s Chickenfoot, a sada i s The Circle, Rock & Roll Hall Of Fame ‘Red Rocker’ dao je ton nekim od najvećih rock himni te iznova nastavlja izdavati sjajnu glazbu.

The Circle je još jedno izdanje ‘Red Rockera’ u stilu “i prijatelja” (ili je ovo supergrupa?), osnovan 2014. godine, u čijem su ‘krugu’ pored Sammy Hagar-a angažirani i Vic Johnson, Hagarov dugogodišnji virtuoz na gitari iz The Waboritas koji bez problema probija svoje, kao i neke od najpoznatijih gitarskih rock rifova, Michael Anthony, poznati basist koji je s njim svirao zadnjih 30 godina u sastavima Van Halen i Chickenfoot, te hvaljeni bubnjar Jason Bonham, sin kultnog bubnjara John Bonham-a, unoseći djelić DNK Led Zeppelin-a u njihovo ozračje, što se najbolje može čuti na njihovom live albumu ‘At Your Service’ iz 2015. godine.

Donoseći svoje jedinstvene talente u The Circle, glazbeni izraz se pojedinačno i u suradnji oslanja na značajnu karijeru spomenutih sastava, predstavljajući veteranski sastav koji je još uvijek na vrhuncu svoje predstave. Sukladno tome, Sammy je izjavio da mu je ime The Circle došlo jer ga ovaj sastav “vraća u puni krug na početak“.

Brzo su se etablirali kao jedan od najatraktivnijih i najuzbudljivijih živih sastava na današnjoj sceni, vodeći obožavatelje na glazbeno putovanje kroz povijest rocka, uključujući u svoj repertoar, pored vlastitih skladbi, i hitove iz karijere sastava Montrose, Hagarove solo karijere, Van Halen, Sammy Hagar & The Waboritas te Led Zeppelin, oduševljavajući publiku i kritičare svojim koncertnim nastupima.


Sammy Hagar & The Circle – “Whole Lotta Rosie”

‘Lockdown Sessions’ Sammyja Hagara & The Circle započeo je u ožujku prošle godine kada je na snagu stupio tzv. lockdown zbog pandemije koronavirusa koja je zahvatila svijet, zbog čega je službeno otkazana i američka turneja Sammy Hagar & The Circle s Night Ranger u svibnju. Naime, Jason Bonham izazvao je kolege iz sastava da snime zagrijavajući jam koji su običavali svirati u backstageu prije koncerata već nekoliko godina, ali nikad planiran za snimanje. Opremljeni iPhoneima i odgovarajućim instrumentima, priložili su putem interneta svoje pojedinačne snimke iz svojih ‘jazbina’, uklopili ih, te počeli objavljivati na Hagarovom službenom YouTube kanalu. Tijekom sljedećih mjeseci, ‘Lockdown Sessions’ postao je hit i kritičara i obožavatelja, proizvevši nekoliko kompaktnih obrada klasičnih hitova i dosegnuvši internetsku publiku koja se približila brojci od 30 milijuna.

Kad smo prvi put započeli s tim ‘Lockdown Sessions‘, namjena je bila samo da ostanemo u kontaktu s obožavateljima dok se ponovno ne vratimo na cestu“, objasnio je Sammy Hagar. “No kako su tjedni i mjeseci odmicali, tako je to postao zabavan način održavanja sastava na okupu, glazbeno i kreativno.”

Nitko nije očekivao da će ova lockdown stvar trajati toliko dugo, ali nekako nas je nadahnula da stvorimo jedanaest pjesama i to smo uspjeli napraviti.

Krajem godine najavili su planove da započnu 2021. s objavljivanjem albuma pod nazivom ‘Lockdown 2020’ koji uključuje nastupe iz rockerske serije ‘Lockdown Sessions’, a sav prikupljen prihod bit će doniran bankama hrane diljem SAD-a.


Sammy Hagar & The Circle – “Heroes”

Konceptualno odabrane za cjelovito mentalno, emocionalno i fizičko iskustvo, pored originalne skladbe “Funky Feng Shui”, na albumu se pojavljuju obrade pjesama The Who-a, Bob Marley-a, AC/DC-a, Buffalo Springfield-a, Little Richard-a, Sammy-jeve solo grupe The Waboritas, David Bowie-a i Van Halen-a, djelomično u počast nedavno preminulom Eddie Van Halen-u (06. listopad 2020.), čija je smrt ozbiljno pogodila Sammy-ja i Michael-a.

No, iako se, poput mnogih obrada, čini da postoji čisto zato što naslovi pjesama mogu sugerirati da je njihova vrijednost u bilo kojoj interpretaciji korisna, plemenita i čista, album je solidan, ne i nevjerojatan, ali ga svakako vrijedi poslušati.

S obzirom na okolnosti nastanka, usudio bih se reći da je produkcija i uređivanje ovog albuma vrhunska, i predstavlja svojevrsni povratak u klasično rock doba ’70-ih i čak ranih ’80-ih. Znam da mlađa publika želi njihovu maloljetničku glazbu, ali ima puno starijih ljubitelja glazbe koji žele čuti stvari koje su im se sviđale tokom odrastanja. Ili kao što Sammy kaže: “To je mala lekcija iz povijesti. To je rock ‘n’ roll stara škola.

Jedva čekamo dan kada ćemo biti sigurni s druge strane ovoga da možemo izaći na pozornicu i ponovno slaviti s vama. Do tada, budite sigurni, mi ćemo se potruditi da vas i dalje zabavljamo našim ‘Lockdown Sessions’!– Sammy Hagar


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh