Steven Wilson – “The Future Bites”

Dobro došli u budućnost

Steven Wilson je UMJETNIK.
Njegov um je percipira uvijek prema progresiji. Samo značenje rijeci progres u svojoj definiciji  znači širenje, napredak, pomicanje naprijed. I to Steven Wilson radi već vise od 30 godina. Inovativan studijski genijalac, lider nikad prežaljenih Porcupine Tree, autor fantastičnih solo albuma, … , Mogli bi tako nabrajati unedogled.
UMJETNIK koji nikada  ne slijedi trendove već ih uspostavlja, njegova mesijanska aura novim albumom je potvrđena.

Samo izdavanje albuma “The Future Bites” bilo je planirano za 2020 godinu, te popratna turneja. Što se tiče turneje Wilson je planirao par koncerata održati u dvoranama većim od 5000 posjetilaca ( Hamburg naprimjer), međutim turneja i izdavanje albuma su zbog COVID Epidemije prebačeni za 2021 godinu.

Kratko pojašnjenje zašto veće dvorane. Do sada je Wilson zbog interakcije s publikom izbjegavao velike dvorane. Dvorane od 5000 mjesta su bile reducirane za potrebe koncerata na 3500 posjetilaca, i to maksimalno!!!!  Za to je postojao dobar razlog. Perfekcija i samo perfekcija, ne trpi mase….  (opis viđenog i doživljenog na jednom od Wilsonovih koncerata  možete naći ovdje!)


Steven Wilson – “12 Things I Forgot”

Sada o samom albumu.
Samom izdavanju albuma prethodila je izdavanje EP singla “12 Things I Forgot”, te objava video klipova na  netu. Pri otpakiranju albuma uočljivo je otisnuto upozorenje  “Pažnja svim Putnicima”.
I tu počinje putovanje. Dobro došli u 21 stoljeće, dobro došli u svijet Stevena Wilsona !!!

Ako ste očekivali album na tragu King Crimsona, Pink Floyda, … .  Zaboravite to!!! Ovaj album je čak drugačiji od “drugačijeg” “Bone … ” albuma. Ostao je isti samo Wilsonov glas. (Uz Gilmoura osobno meni naj vokal u rock muzici.)

Kameleon Wilson je napravio krug od 180*, te muzu ovaj put našao u disco pokretu sredine 70-tih godina i pop izražaju Davida Bowieja iz kraja 80-tih. Na albumu prevladavaju jednolični disco ritmovi, upotpunjeni (ponekad) distorzijom gitare, ritam mašinama, te elektroničkih instrumenata.


Steven Wilson – “King Ghost”

“The Future Bites” je u svojoj naraciji album pun ironije na  sve prisutan konzumizam  i robovanje trendovima. Na primjer u pjesmi “Self” tema je pomodni selfiji. Selfiji koji su postali smisao života.  Selfiji zbog kojih se žrtvuju prijateljstva pa ugrožava i život.

U 10 minutnoj pjesmi “Personal Shopper” (po meni vrhunac albuma), uz jednoličan disco ritam pjeva o zaglupljenosti masama. Kupovinom  svaki dan nečeg “novog”.  Ironično se pita da li nam trebaju nove slušalice, da li nam treba konzumerizam kao smisao života. Života koji se svodi na trčanje po shopping centrima i kupovanjem bespotrebnih gadgeta. Gadgeta koji nam nekada nisu trebali, a danas zahvaljujući upornom zaglupljivanju su postali smisao života.

Pjesma “King Ghost” uopće skoro ne sadrži klasične instrumente. Puna prekrasnih elektronskih efekata s kompjuterski kontroliranim  Wilsonovim  glasom (falsetom)…..


Steven Wilson – “Personal Shopper”

I ovdje bi prestao s opisom pjesme po pjesmu jer svatko će doživjeti album na svoj način.

Jednostavno Wilson nije glazbena kurva. Ne prodaje svoj dignitet, te kao svaki umjetnik traži način da izrazi svoje osjećaje. Uz Roger Watersa definitivno smo dobili još jednog umjetnika na sceni koji će na direktan I bezobrazan način  pričati o devijacijama koje nas okružuju.

Osobno mi je toplo oko srca kada slušam ovaj album. Ne obazirite se na upozorenje “Pažnja svim Putnicima”, nego se opustite i poslušajte album.

Zvanično album će u fizičkom obliku biti izdan 29. Siječnja, međutim prisutan je za slušanje na streaming servisima.

Iskrena PREPORUKA!!!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh