“The Beatles: Get Back”

zlato jest sve što sija!

Postoje u kronologiji datumi oko kojih se manje više svi slažu da su jedinstveni i kao takvi upamćeni. Jedan od tih i takvih dana će biti i 25. Studenoga 2021. godine, kad je na Disney kanalu počelo emitiranje serije o nastajanju albuma „Let It Be“, grupe the Beatles. (Serija se temelji na materijalima za film istoimenog naziva koji je izašao paralelno s albumom.)

I odmah na početku, ovo nije serija ili bolje rečeno film za usputne prolaznike. Pogotovo nije za one koje za Beatlese ne mare i jedva da su čuli, jer u filmu se do besvijesti ponavljaju sekvence nastajanja pojedinih pjesama, koje jesu po izlasku postale evergrini, ali, …

Ovo je film za one koji vole muziku u esenci, koji obožavaju pratiti nastajanje genijalnih kompozicija i uživaju u samom pogledu na stvaranje i kreaciju. I dakako, ovo je film za one koji znaju koliko mukotrpan može biti put od ideje do finalne verzije neke kompozicije. Još kad su u pitanu Beatlesi i njihovi evergrini, onda radosti nema kraja.

A ta radost počinje samom činjenicom, iznesenom na početku filma, da su se svi složili da će snimiti album u živo, bez dosnimavanja, overdubova i ikakvih naknadnih intervencija. Imali su manje od mjesec dana rok za predaju gotovog albuma. Kad se uzme u obzir činjenica da su u studio ušli s fragmentima ili embrionalnim verzijama onoga što će tek postati veliko i pred našim očima ti fragmenti narastaju u punokrvne kompozicije, onda svi ljubitelji muzike jednostavno moraju doći na svoje.

Skoro osam sati traje film u tri djela i u svakom sazrijeva neka od kompozicija, ali uz neprestano zafrkavanje u studiju, oponašanje, pa i kreveljenje, kako bi si dali oduška. Skoro neprimjetno Paul, Ringo, George i John grade strukturu, korigiraju, krate, mijenjaju, ubacuj, izbacuju, do besvijesti ponavljaju, dok ne postignu ono što im je u glavama.


The Beatles: Get Back | Official Trailer | Disney+

Svaki dan nastanka albuma pratimo u stopu i kako na kraju dana iscrpljeni odlaze da bi se ujutro opet našli ili se pak vraćaju za još jednu „za po putu“, i onda čujemo neku drugu verziju onog što smo slušali u proteklom satu. Nevjerojatno, koja volja, energija, entuzijazam pomiješan s kreativnim genijem sve četvorice.

I da, nemojmo se zavaravati, ovaj je film donio neke nove činjenice, ali i potvrdio neke stare. Jest da su George i Ringo bili neka vrst „ikebane“ u tijeku kreativnog procesa, ali samo na prvi pogled. Jest da je Ringo sjedio skrštenih ruku, a George bez ikakve veze prebirao po žicama, dok su Paul i John lamentirali i eksperimentirali.

Nakon što bi Paul i John donekle iskristalizirali što hoće, Ringo bi nakon pažljivog slušanja počeo svoje i svaki udarac smještao na pravo mjesto. Ne rijetko, njegovi prvi trenuci uključenja u kreaciju su bili i finalni. Za to vrijeme George bi prebirao po gitari i da, onog trenutka kad bi se uključio i isporučio već gotovi solo, bilo je to to, siguran znak da je konačna verzija blizu.
U tome i jest magična formula „magične četvorke“.


Paul McCartney composing Get Back (January 7, 1969)

Kolika je moć magije ove četvorke zorno prikazuje činjenica da je George napustio grupu već na početku rada na albumu, jer mu puno toga nije odgovaralo. A bez njega, magija s raspršila kao mjehur od sapunice. Jednostavno nije funkcioniralo. Par dana su trajali pregovori i pokušaji da privole Georgea da se vrati, i napokon, vratio se uz neke uvjete (preseljenje u Apple Studio, … ). I za divno čudo, samo to preseljenje je dalo dodatni boost cijelom procesu, tako da, kad se sve zbroji i oduzme, pun pogodak.

Paralelno sa završetkom rada na albumu planiran je i nastup. Najprije su na red došle egzotične lokacije, poglavito u sjeverno Africi, ali i Yugoslavia je bila na tapetu. Ubrzo je sve palo u vodu jer ni sami članovi nisu znali što žele. Ostalo je visjeti u zraku da li će se koncert uopće održati? Naposljetku, skoro slučajno, tonac dolazi s idejom o koncertu na vrhu zgrade u kojoj je studio.
Rečeno – učinjeno!

Osam sati materijala o nastanku jednog od najvećih albuma u povijesti moderne muzike, albuma koji je trebao biti zbogom. I jest bio, ali na način na koji se opraštaju samo veliki, u velikom stilu.


Restoring History | The Beatles: Get Back | Disney+

I sad par nepobitnih činjenica i korekcija povijesnih grešaka.
The Beatles se nisu raspali radi svađa i netrpeljivosti članova, poglavito Lennona i McCartneyja. Nisu se raspali radi Yoko Ono. Nisu se raspali u dimu i prašini kako su sugerirali mediji onog doba, ali i kasnije. (Doduše neposredno po raspadu su se pojavile i glasine da su John i Paul viđani zajedno na večerama po restoranima, ali nikada se nije išlo dalje od tih glasina. Poglavito jer je vrijeđanje preko medija, ali i preko solo albuma nosilo lijepe profite izdavačkim kućama, prodaja je godila svim stranama.).
I sam autor ovih redaka je potpao pod utjecaj medija tog doba. (“Znajući da su članovi banda jedva komunicirali među sobom i da im je zajednički boravak u studiju bio skoro misaona imenica, onda ovaj posljednji album ima daleko veću dimenziju. –MLP-U / The Beatles – “Let It Be” )


The Beatles: Get Back – A Sneak Peek from Peter Jackson

The Beatlesi su se raspali jer su došli do točke zasićenja. Pa čak i u tom stadiju neverbalna komunikacija je kazivala sve osim netrpeljivosti ili nekog animoziteta. Nije bilo fizičih obračuna u studiju (Eagles), nije bilo tiranije jedne osobe (Pink Floyd), nije bilo nereda sa svih stana (Jimi Hendrix), nije bilo beskonačnih čekanja na dolazak glavne zvijezde (the Doors), ničega od toga nije bilo. Osam sati smo gledali četiri osobe koje se vole, poštuju, koje su živjele zajedno, jele zajedno, svirale zajedno i stvarale zajedno, četiri osobe kako se rastaju zagrljajem i s porukom da će se uskoro opet naći za neki drugi album.
Nažalost, to se nije dogodilo.

I naposljetku, ovih osam sati je rehabilitiralo Yoko Ono kao glavnog krivca za raspad benda. Jest da je bila skoro non stop u studiju, ali tiha, nenametljiva i bez ikakvog uplitanja u kreativni proces (mediji su svojevremeno baš to naveli kao glavni razlog raspada benda!). Doduše, dano joj je nekih šezdesetak sekundi iritantnog vrištanja, ali probavljivo, brzo je prošlo!

I da rezimiram, “The Beatles: Get Back“ je serija/film koji će ostati među nama, vjerojatno ćemo mu se vraćati u nekim intervalima i ponovo uživati u njemu, jer onaj tko ga je jednom pogleda s razumijevanjem i ljubavlju, uvijek će mu se vratiti.

Bilo je lijepo živjeti vrijeme dok su the Beatles hodali Zemljom!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh