Kako su dobili ime: The Beatles?

Povijest imena the Beatles je poprilično komplicirana. Ne toliko u samom značenju, koliko u evoluciji imena koja su dovela do konačnog, the Beatles.

Kad su Lennon i McCartney tražili ime za bend, prvo ime koje su pronašli bilo je Johnny and the Moondogs. Potom mijenjaju ime u Long John and the Beetles. Ovo “Beetles” je došlo od imena uzora svih članova budućih “čupavaca“, Buddy Holly and Crickets.

Željeli su nešto u tom stilu! (iako su bili veliki fanovi Buddy Hollyja, the Beatles su snimili samo jednu njegovu pjesmu, “Words of Love”, izdanu 1964. godine na albumu “Beatles for Sale”.)

Nakon par nastupa ponovo mijenjaju ime u The Silver Beatles. Greškom promotora Allana Williamsa, na plakatu kojim je najavljivan jedan koncert grupe je bilo otisnuto ime The Silver Beetles.

Naposljetku su odlučili za posljednju izmjenu imena u the Beatles.

Povijesti radi, treba isto tako napomenuti da je grupa imala nekoliko nastupa pod imenom The Beatals!

I na samom kraju, porijeklo riječi “Beat” u imenu. Pogrešno se tumači da je taj dio naziva grupe došao greškom od riječi Beetles u riječ Beatles. Istina jest da su John Lennon i Stuart Sutcliffe (originalni basista grupe koji je preminuo 1962. godine), tražili pogodno mjesto za implementaciju riječi “beat” (u to vrijeme popularna riječ, koja nije imala samo svoje primarno već sociološko i muzičko značenje). I u tom traženju i kombinaciji s već postojećom Beetles su došli do konačnog imena Beatles.

Eto, povijesti i istine radi, tako je bilo!


The Beatles – “Words Of Love”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh