T2 – “It’ll All Work Out In Boomland”

Biser nepomućenog sjaja!

Pisati o grupi T2 je isto kao i majci lamentirati o izgubljenoj kćeri. Voljeno biće koje je dio tebe, odjednom nestane i iza sebe ostavi prazninu koju nema tko popuniti.

Mislite da ova poredba pretjerana?
Ako je to slučaj, ili nikada niste imali kćer ili nikada niste slušali T2. Ili bolje rečeno, njihov album “It’ll All Work Out In Boomland”!

Ako pak niste poslušali album, onda je vrijeme. Iako u principu “nikad nije kasno“, ipak u ovom slučaju, svaki izgubljeni dan ide na vašu dušu.

Album “It’ll All Work Out In Boomland” je van svoga vremena!
Album “It’ll All Work Out In Boomland” je jedno monumentalno remek djelo kojeg epoha ne omeđuje i ne sputava nas u njegovom prihvaćanju i danas. Nažalost, govorim o samo jednom albumu, jer je grupa po njegovom izlasku snimila dio nasljednika i ubrzo se raspala. O ostalom dijelu opusa ovom prilikom ne bih, jer nije krucijalan kako za grupu, a pogotovo za muziku uopće.


T2 – “In Circles”

T2 su se pojavili “iz garaže” i svojim talentom i umijećem zasjenili manje više sve velikane tadašnje scene. Pomno čuvana tajna je ipak isplivala na površinu na velikom “Isle of Wight” festivalu, kad T2 nastupaju uz bok s Hendrixom. I potom potpisuju obećavajući i veoma povoljan ugovor sa diskografskom kućom Decca.

Moram ovdje stati, i malo pojasniti volumen ove rečenice.
Diskografska kuća Decca je bila najveći izdavač vinila na Otoku, pa time komotno mogu reći i na svijetu. Bili su toliko moćni da su odbili Beatlese sa obrazloženjem da je vrijeme bendova prošlost. I mimo tog propusta, koji se mjeri povijesnim gabaritima, Decca ostaje na čelu industrije i štoviše, osniva pod-tikete koje se bave modernom muzikom i undergroundom. Dakle u toj konstelaciji, kad je matična kuća imala izbora kako zadržati klijenta, oni se odlučuju za direktan ugovor. To samo kazuje koju su reputaciju imali T2 u to vrijeme. Bili su veliki!!
Možda veći i od najvećih, ali na žalost, ove su pretpostavke ostale samo u kuloarima i salonskim raspravama.

Prvi (i jedni studijski) album je izašao i opravdao ne samo sva, već i ona najizbirljivija očekivanja.


T2 – “J.L.T.”

I onda na scenu stupa sudbina, katkad ipak nepravedna. Zbog nekog razloga Decca izdaje album “It’ll All Work Out In Boomland” u nevjerojatno maloj tiraži, toliko maloj da se nije mogao nabaviti ni u specijaliziranim prodavaonicama.
A publika je tražila i tražila. Cijene primjeraka albuma su dosegle vrtoglave visine, i ponovo, Decca ne mrda.

Vrijeme radi svoje, pogotovo u kontekstu nasljednika, kad u sred snimanja odlazi gitarista Keith Cross i band se počinje urušavati, da bi nedugo nakon njegova odlaska i službeno prestalo postojanje najperspektivnije grupe svih vremena, grupe T2.

Kad o ovoj grupi govorim, moram podcrtati da je u vrijeme nastanka albuma “It’ll All Work Out In Boomland”, Keith Cross imao samo 17 godina. Sedamnaest godina je očito proveo u sviranju gitare, pa ako ćemo realno, i onih devet mjeseci koji su im prethodili, je sigurno studirao akorde. Jer s toliko godina svirati tako zrelo i nadasve nadahnuto i prepuno emocija, sa time se rađa! “Ubadanje” pravih nota u kreiranju melodija za „jamovskih“ solo dionica ga svrstava uz bok Duane Allmana, Eric Claptona, Peter Greena, Gary Moorea i ostalih velikana.
Namjerno ne spominjem Hendrixa.
Zašto?
Pa zato jer je Cross pored poređenja sa Eric Claptonom, bio proglašen “bijelim Hendrixom“!
Vjerujem da je ovo sve skupa dovoljno da se shvati o čemu se radi.

Album od prve do posljednje note krase epske solo dionice na gitari, nevjerojatni ritmovi. Peter Dunton na bubnjevima svira “čistog Bakera na speedu!“. U biti, njegovo bubnjanje se u jednom može svesti na riječ “break“. Jedan do drugoga, bez prestanka, bez pauze, bez suvišnog udarca, Dunton puni zvučnu sliku poput velikana. (Sram me je i napisati koliko je godina imao u trenutku nastanka ovog albuma.)

Sam izričaj je čudnovat, inovativan. Naslonjen na blues i jazz u formi teškog, teškog rocka uz prekrasne solo dionice gitare i melankolični vokal. Interesantno je i veoma specifično za ovaj album uvođenje teške orkestracije s duhaćim (bras) instrumentima. Zamislite, heavy rock i duhaći instrumenti.
T2 su spojili nespojivo i time napravili korak naprijed čak i od grupe Cream!


T2 – “It’ll All Work Out In Boomland”

Album otvara “In Circles”. Odmah je sve jasno. Pred sobom imamo VELIKI album. Toliko velik da bi ga zakonom trebalo zaštiti kao ultimativno kulturno dobro. Trojica mladića koji zajedno nemaju 50 godina, praše nevjerojatnom energijom kroz labavu kompoziciju. Strukturno muzika se predstavlja kao neprekinuti niz rifova i breakova u kojima dominira Crossova gitara. Da se razumijemo, rekao sam dominira, ali i ritam sekcija je tu. (Bernard Jinks/Peter Dunton). I te kako!

“J.L.T.”, sjetna melodija, sa akustičnim uvodom nastavlja ovaj briljantan album. Samostojeća u strukturi ipak predstavlja most prema sljedećoj “No More White Horses”, u kojoj T2 sjaji svojim blještavim sjajem. Prekrasna melodija, koja zaslužuje da bude izdana kao singlica i dođe na top liste, obiluje sa toliko dramatičnih prelaza, da se od nje komotno moglo napraviti nekoliko kompozicija, bez da i jedna izgubi od dvoje bitnosti. “No More White Horses” nosi i perjanicu prve u kojoj je upotrjebljena duhaća (bras) sekcija.
I to kako!!
I pored toga Cross je ovdje “van sebe“. Duane Allman teškog rocka!
Ne mogu ništa drugo nego reči,
BRAVO!!!


T2 – “No More White Horses”

I onda slijedi epska “Morning”. U cijelom svom trajanju od dvadeseti i jedne minute (21. minute) ova kompozicija nema ni jednu suvišnu notu ili zvuk, sve teče glatko, nadahnuto i nadasve logično. Sve to izgleda toliko lako kad se sluša, da se zapitate, pa pobogu, pa i ja ovako mogu. Je „boga Jokina“, ovo može samo T2!
Da, dragi drugovi i drugarice, dame i gospodo, ili obrnuto, kako vas volja, kompozicija “Morning” možda nije najveće dostignuće ljudske ingenioznosti i genijalnost u muzičkoj umjetnosti, ali je svojom logikom i nadahnućem veoma blizu toga. Time sam sve rekao i daljnji komentar sa moje strane je nepotreban. A ako pak treba, onda, hm, pogriješili ste članak, pa i portal.

Na CD izdanju su se našle još tri kompozicije, od kojih su dvije trebale naći svoje mjesto na drugom albumu grupe. Nažalost, taj drugi album nije nikad izdan i možemo samo žaliti za tom činjenicom, jer “Questions And Answers” i pogotovo “CD” upućuju u evoluciju izričaja i još kompleksniju strukturu ionako kompleksnih kompozicija. I kad o njima govorim, svaka je kompozicija prenatrpana prelazima, solo izletima, breakovima… .


T2 – “Morning”

Otvaranje novih polja spoznaja u izričaju je samo dio onoga što ovaj album pruža, dok se na drugu stranu „jamovskom“ strukturom oslobađa krutih okova kompozicije. T2 stvara svoj izričaj koji će ih odvesti čak i dalje nego su Cream stigli sa svojim. Napravili su korak dalje od najvećih!

U pojedinim segmentima i trenucima poredba koja se nameće tijekom slušanja albuma i nije baš bezazlena, pogotovo po Claptona, Bakera i Brucea. Jer T2 su superiorni baš ondje gdje su Cream bili neprikosnoveni vladari.

A jesu li?


 T2 – “It’ll All Work Out In Boomland” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh