Sex Pistols – posljednji koncert

Siječanj – 1978.

Mitologija u muzičkom businessu je poseban promo segment, jer, pogađate, prodaje se!
Tako je mitološkim celofanom obavijeno osnivanje i postojane grupe Sex Pistols, iako je suvremenicima odmah bilo jasno o čemu se radi. Dakako, nitko ne negira utjecaj kojeg je napravila nakon osnutka, ali ta je priča van konteksta trenutka osnivanja i rada.

Dakle, Malcolm McLaren je bio vlasnik prodavaonice odjeće Let It Rock u Londonu. Kako je proširivao ponudu, tako je prodavaonica stjecala status, da bi u jednom trenutku zauzela cijeli kad zgrade prodajom svega što je asociralo na rock, od vinila, memorabilija, odjeće, …. .

Odlazi u Ameriku „po nove ideje“, jer je čuo da se tamo događa neko komešanje, i vrača se s odlukom da pokrene nešto slično. Okuplja klince iz ulice u kojoj se nalazila prodavaonica, odijeva ih „kontra kontra-kulturno“, kosu im šiša na kratko, s dakako, izazovnim stilom frizura (ako se tako mogu nazvati), daje im u ruke instrumente, tjera ih da pišu provokativne pjesme i gura ih na pozornicu.

Cijeli je projekt bio usmjeren u poboljšanje prodaje artikala u prodavaonici, štancanja love na senzacijama koje će bend napraviti svojim neortodoksnim (čak i za rockere) lošim ponašanjem, te naposljetku, kako bi što više poentirao na trenutku, negaciji svega što je do tada napravljeno u muzici.

I rodio se Seks Pistols, bend koji je kratku karijeru proveo u zabranama, kaosu, drogi, alkoholu i štancanju para koje su novi klinci ostavljali na koncertima i prodavaonicama ploča. Doveo je Sid Viciousa  na basu kako bi još više pojačao predstavu na pozornici, jer znao je za njegovu sklonost ka samoozljeđivanju, a krv je uvijek bila najubojitije promotivno sredstvo. I uz to sve skupa zaradio je ogromnu sumu kad je CBS prekinuo ugovor za već isplaćen, a nesnimljen album …. .

Seks Pistols su živjeli neki svoj život, pokrenuli lavinu na Otoku i da ironija bude veća, i de facto se krug simbolički zatvorio, posljednji koncert su održali u Americi, odakle je sve skupa i krenulo.

Te večeri, 14. Siječnja Sex Pistols po posljednji put izlaze na pozornicu, jedva odradivši koncert. Namjerno ili slučajno, posljednja kompozicija koju su izveli bila je obrada „No Fun“, The Stoogesa, a Johnny Rotten je odjavio rečenicom “Jeste li se ikad osjećali prevareno? Laku noć“.

Hm, a naziv dokumentarnog filma posvećenog njima se zvao „The Great Rock ‘n’ Roll Swindle“ !


Sex Pistols – posljednji koncert

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh