“D.O.A.: A Rite of Passage”

Travanj – 1981.

Ako netko spomene pola stolječa onda ona puno znači u nekom kontekstu, a u nekom baš i ne.

Kad se u kontekstu punka i muzike uopće spomene ta brojka onda kod sudionika rasprave u najmanju ruku izaziva jezu, jer ruku na srce, za nas “oldtimerepunk je nešto što je bilo jučer, punk je nešto što je svrgnulo s trona samodopadne egom ovjenčane veličine, od kojih mnoge to više nisu bile.

Punk je za nas prekretnica i vlak u kojeg su se neki uspjeli uskočiti a neki pak ne, ostajući okamenjeni u vremenu i prostoru šezdesetih i sedamdesetih.

I sad ponovo ta “pola stolječa” i njen odnos spram dokumentarnog filma “D.O.A.: A Right of Passage”. U najmanju ruku, nevjerica, jer prošlo je toliko godina od jučer!!

Pokretači i egzekutori ovog projekta su bili Tom Forcade i Lech Kowalski, koji su svojevremeno krenuli na „uzaludni put” i na sedam koncerta snimili Sex Pistolse na njihovoj prvoj i posljednjoj američkoj turneji.
Bend se ubrzo raspada i svatko ide na svoj ustranu, a ovaj duo ulazi u studio i montira film koji će osvijetliti nastajanje, genezu i rani razvoj punka.

U biti, ako se vrijeme nakon potpisivanja ugovora između grupe Clash i diskografske kuće CBS uzima kao kraj punka, onda ovaj dokumentarac u biti prikazuje cijeli pokret u svojem nastajanju, razvoju, zreloj fazi i naposljetku, njegovo utapanje u establišment po kojem jesu doduše nastavili pljuvati, ali su htjeli to ili ne, postali dio njega.

U filmu se pored Sex Pistolsa pojavljuju The Dead Boys, Generation X (s Billy Idolom), The Rich Kids, the X-Ray Spex i Sham 69. Na to, u filmu se pored muzike navedenih bendova čuje i muzika grupe Clash i Iggy Popa.

Za razliku od vremena izdavanja, kad je izašao na VHS kazeti, danas je prisutan na Blue-Ray + DVD-u i samo je dio paketa, jer on sadrži bogatu knjigu s fotografijama sudionika filma, mono snimke pjesama koje su se našle u filmu, plus Blu-Ray DVD disk s prezentacijom fragmenata i glavnih trenutka samog filma i još tonu dodataka i memorabilija.

Drugim riječima, ako ste živjeli, punk, proživjeli i preživjeli njegov uspon i zenit, ovo je film za vas i paket za vašu arhivu!


“D.O.A.: A Right of Passage” / promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh