Santana – “Freedom”

Veljača – 1987.

Santana izdaje četrnaesti album “Freedom”!

Bilo je to doba kad za Santanu stvari nisu stajale dobro. Nakon planetarnog uspjeha sa svojom verzijom latino rocka, Santana se otiskuje u eksperimentalne vode, u kojim doduše stječe poštovanje uskih krugova, ali gubi podršku širokih masa.

U nastojanju da koliko toliko povrati izgubljene pozicije, okuplja tim sastavljen od četrnaest muzičara i s njima ulazi u studio. Ono što je izašlo, ponovo nije oduševilo, ovaj put nikoga. Stari auditorij se nije vratio, a novostečenog nije zadržao. Drugim riječima, Santana se pokušao vratiti korijenima, ali na način da pređe preko nedavnog opusa, kao da nije postojao.

Nije mu uspjelo. U stvari i nije moglo uspjeti, jer trebao je ili beskompromisno otići tamo gdje je počeo i odbaciti sve što je u međuvremenu pokupio u izričaju, ili jednostavno nastaviti nekim svojim pravcem, ma gdje ga odveo i ma koliko ga koštao.


Santana – „Songs Of Freedom“

Umjesto toga, izdao je „Freedom”, koji je u neku ruku za neko vrijeme zapečatio sudbinu ovog velikog umjetnika. Tek će se devedesetih i u novom mileniju Santana ponovo probuditi i postići ono na čemu danas leži njegova popularnost. No, to je veoma dobro znana priča.

Album “Freedom” uopće nije loš album, dapače, jednostavno je došao u krivom trenutku i ciljao u krivu metu.

Koje će mjesto zauzetu u Santaninom opusu, teško je prognozirati čak i s ove vremenske distance? Ako je suditi po položaju na top listama, onda na samom dnu. Ako je pak suditi po umjetničkom dometu, hm…teško ponovo.

Povijest ga još nije definitivno definirala, ali ono što jest, ako se oslobodite predrasuda i očekivanja, album se ugodno sluša!


Santana – “Freedom” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh