The Rolling Stones – “Tattoo You”

Kolovoz – 1981.

album-art

00:00

The Rolling Stones izdaju šesnaesti album “Tattoo You”.

Sam broj priča svoju priču, jer šesnaest studijskih albuma je do tog trenutka, pa i do danas, malo tko izdao i ostao živ!

I da, i ovaj album ima svoju priču i to veoma interesantnu.

“Tattoo You” je prije nastao kao potreba u žurbi nego planirani i dobro osmišljeni projekt. Pomalo neobično za ovako veliku grupu, ali našli su se u procjepu da im je trebao album za turneju koju su već dogovorili, a njega nije bilo ni u tragovima. Skladateljski tandem Jagger/Richards je upao u kreativnu blokadu i iz njihovog tabora ništa nije dolazilo. Bar ne u onoj kvaliteti i količini koja bi bila dovoljna za album.

Kad su se već rezignirano počeli miriti sa sudbinom, tj. da neće imati novi album, u priču uskače Chris Kimsey, producent koji je sa Stonesima još od albuma “Sticky Fingers”. Nagovara grupu da mu daju nešto vremena da prokopa po arhivi i da dođe do smislenog materijala, kojeg bi uobličili za novi album.

Chris skače na posao i provodi nekoliko mjeseci kopajući po ostacima sa snimanja, nedovršenim demo snimkama, instrumentalima koji su bili bez teksta i ukratko, grebe po „dnu kace” kako bi izvukao nešto vrijednog.

I izvukao je!


The Rolling Stones – “Start Me Up”

Daleko bi me odvelo taksativno nabrajanje kompozicija i njihove povijesti, za ovaj put je dovoljno spomenuti da je materijal na albumu “Tatoo You” uzet iz razdoblja od 1971. godine pa do ostataka s posljednjeg albuma grupe “Emocional Rescue”, koji grupi jest donio komercijalni uspjeh, ali bilo je očito da su izvori iscrpljeni.

I kao u nekoj bajci, od ružnih pačića na svjetlo dana su nakon šminkanja (presnimavanja, nadosnimavanja, dopisivanja lirike, overdubova, prearanžiranja ..itd itd..), izašli lijepi labudovi. Album je zahvaljujući svojim izvorima postao posljednji veliki album ove grupe, jer je u biti u sebi nosio patinu početaka i dakako, esencu trenutnog rada grupe i to u najboljem mogućem svjetlu.

Teško je zamisliti da je kompozicija “Start Me Up” otpala pri finalnom sastavljanju prethodnika, jer postaje posljednji veliki hit Stonesa i posljednja koja zauzima prva mjesta top lista. Ništa manje bitno, krči put albumu na ista mjesta i priskrbljuje mu ogromnu tiražu.

Ono što još nosi album je i doza nostalgije koja je ostala zarobljena u esenci kompozicije“Waiting on a Friend”, a koja je ostala u arhivi jer nije našla mjesto na albumu “Goats Head Soup”.

I kad se sve zbroji, album “Tattoo You” je objedinio prošlost i tadašnji trenutak grupe i time privolio ogromnu masu koja je voljela rane Stonese i one koji su više preferirali kasniju fazu.

Svi su članovi grupe, a prvenstveno Jagger i Richards izrazili izuzetno zadovoljstvo učinjenim, jer imati album na prvo mjesto svjetskih top lista, koji je sastavljen većinom od ostataka s prethodnih albuma, to se ne viđa svaki dan.


The Rolling Stones – “Waiting on a Friend” 

I za kraj jedna mala notica o samom imenu albuma.
Orgianlno ime albuma je bilo dogovoreno. Trebao se zvati “Tatoo”. Iznenada je album osvanuo u prodavaonicama pod imenom “Tatoo You” i to je raspirilo veoma neugodnu prepirku između Jaggera i Richardsa. Richards je optuživao Jaggera da je mimo njegove volje promijenio ime albuma, dok je sa svoje strane Jagger javno izjavljivao da nema pojma kako je došlo do toga da u konačnoj verziji albuma osvane taj naziv.

Ne sjećam se kako se kako sve skupa završilo, ali bilo je gadno!

No, činjenica da su ostali zajedno i da se pred kamerama grle do današnjih dana baca zaborav na sve sukobe koje je imao ovaj skladateljski dvojac, pa tako i na ovu epizodu.

I kao što sam već spomenuo, “Tatoo You” prema mnogim pokazateljima i anketama fanova predstavlja posljednji veliki album ove grupe!


The Rolling Stones – “Tattoo You” / videa promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh