Richard Harris – “MacArthur Park”

Travanj – 1968.

Kad je producent Bones Howe naručio pjesmu kod Jimmy Webba za svoje pulene,  sunshine pop band Association, bio je veoma specifičan u narudžbi. Sam žanr koji je proslavio bend je bio strogo limitiran, tako da svako iskakanje van granica nije donosilo ništa dobrog, pogotovo na top listama, koje su bile primarni cilj postojanja.
Iako je udovoljio Bonesovim željama, pjesma biva odbijena od strane benda kao neprikladna, te se Webb okreće na drugu stranu.

Slučaj je htio da je Richard Harris u tim trenucima na umu imao i novu karijeru, na muzičkom polju. U to je vrijeme bio već poprilično poznati glumac, ali, prva ljubav mu je bila muzika, te je iskoristio glumački status kako bi odškrinuo sebi vrata muzičkog businessa.

Prihvaća ponuđenu pjesmu i tog Travnja 1968. godine, na svjetlo dana izlazi singlica “MacArthur Park”.

Po samom izlasku pjesma skače na tip liste i dolazi na njihove vrhove. Kako i ne bi kad je napisana u storytelling maniri, koja ispričanu priču iz života uz lijepu melodiju, garantirano vodi k uspjehu.

Pjesma je nastala na temelju Webbovog ljubavnog iskustva, nakon što je prekinuo s dugogodišnjom partnericom. Sam MacArthur park je bilo mjesto gdje su proveli najljepše trenutke, te je Webb zanatski majstorski uglazbio svoju ljubavnu priču. Bez ikakve patetike i velikih suza (uostalom, Webb i Susie Horton, kako se zvala partnerica, su nakon prekida ostali prijatelji), stihovi pjesme donose zamrznuti trenutak sreće.


Richard Harris – “MacArthur Park”

Silaskom s top lista život ove kompozicije ne okončava, dapače, u neku ruku tek počinje, jer slijedile su mnogobrojne obrade, od Donne Summer do country pjevača  Waylon Jenningsa, koji s njom osvaja čak i Grammyja.

U prog krugovima nepoznatija je obrada Beggars Opere, koja se našla na njihovom albumu “Pathfinder“.

Sve u svemu, lijep skor za pjesmu koja je inicijalno odbijena kao neprikladna za izvođenje.


Beggars Opera – “MacArthur Park”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh