Peter Frampton – „Peter Frampton Comes Alive“

Siječanj – 1976.

Peter Frampton napušta grupu Humble Pie i odlučuje se na samostalnu karijeru. Nakon nekoliko manje uspješnih albuma, odlučuje se na izdavanje živog albuma. Te, 1976 godine izlazi „Peter Frampton Comes Alive“.

Malo je reći da ono što je uslijedilo nitko nije očekivao. Album nailazi na opće odobravanje, što ga dakako tjera prema vrhovima top lista. To mu donosi atribut, jednog od najprodavanijih albuma u povijesti američkog kontinenta.

Sjećam se tih dana njegova izlaska. Nama, s ove strane „željezne zavjese“ i nije baš bilo sve jasno na samom početku. Znao sam za Framptona, i njegovu krucijalnu ulogu u formiranju i kreiranju veličine koja je krasila Humble Pie, ali ova euforija me je zatekla. Totalno nespremnog, jer muzika je kazivala jedno, a mediji donosili malo drugačiju sliku.

Dogodilo se to da je muzika na albumu imala svoj bujni život pop orijentacije, a mediji su donosili Framptona kao teen atrakciju, što on nije nikada bio, niti se s time slagao. Kasnije sam čitao bezbroj članaka u kojima negira taj svoj status i odbacuje ga s gnušanjem, jer „je naštetio njegovom imageu kao ozbiljnom umjetniku“.

peter-frampton-frampton-comes-alive-inside

No, povijest je iza nas, napisana. Album je, kao što sam rekao, katapultirao Framptona među zvijezde i priskrbio mu neograničeno povjerenje diskografske kuće.

S albuma su skinute i tri singlice, “Baby, I Love Your Way”, “Do You Feel Like We Do” i “Show Me the Way”, od kojih svaka za sebe krči put prema vrhovima lista.

Na albumu Frampton obilato koristi „talk box“, te se sam zvuk identificira sa njime. Pomalo nepravedno, jer pionir upotrebe ovog uređaja i njegove popularizacije je bio Jeff Beck. No, to je već druga priča.


Peter Frampton – “Do You Feel Like We Do”

I da spomenem još i to, originalno je bilo zamišljeno da album izađe kao jedan LP, no diskografska kuća je sugerirala, i Frampton prihvatio format duplog albuma. Pun pogodak!

Nakon ovog albuma, karijera Petera Framptona lagano, ali sigurno klizi prema dolje, a tome su pridonjeli poprilično anemični nasljednici ovog, po mnogo čemu velikog albuma.


 Peter Frampton – „Peter Frampton Comes Alive“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh