Modro i zeleno
Makarska, park fra Jure Radića
21. Rujna – 2023.

Svi mi znamo za EKV, svi smo slušali pjesme tog kultnog benda, svi znamo tragediju koja se krije iz tog imena. Svemir je poželio te genijalne ljude samo za sebe. Jučer je bio rođendan Milana Mladenovića, rođenog Zagrepčanina, Sarajlije i Beograđanina. Malo ljudi zna da je on i Makaranin. Najljepše trenutke svog života, od svog rođenja, pa do nesretnog rata, provodio je ljeti u Makarskoj, rodnom mjestu svoje majke.

Sinoć u Makarskoj bez velike pompe, kako obično i prolaze važni događaji vezani uz rock i alternativnu glazbu, legende i vrhunsku umjetnost, dogodio se rock.

Makarska već danima živi s rockom, EKV-om, duh novog vala prožima kamene zidove, plaže, parkove…

U prekrasnom ambijentu Franjevačkog samostana i malakološkog muzeja, upriličena je intimna fešta i dodjela nagrada mladim bendovima, umjetnicima, glazbenicima. Sve s toliko ukusa, pijeteta prema ostavštini Milana i njegove ekipe. Birana vina, kanapei s tunom i lososom, puno dobre energije. Okupilo se šaroliko društvo mladih i starih majstora, obožavatelja, novinara pa i političara, Leiner, Cane, Anton, Fece, Konstrakta, ekipa iz Artan Lilija...

Nagrade dodijeljene, mladi bendovi zanimljivi, inovativni, posebni, ima tu nade za nas. Gledali smo film o Brazilskim danima Mladena sredinom devedesetih, bezbrižnost egzotike i mračni rat koji se kotrlja iza, na Balkanu, osjeća se i u glazbi koju je tada radio Milan i ekipa. Senzibilan, pacifist, buntovnik, patio je pod teretom teških trauma koje su prolazili njegovi omiljeni gradovi.

Prekrasno veće je tek započelo… .
Spuštamo se u park kraj mora, nebo se smilovalo, kako i neće kad smo feštali u samostanu, a koncert je u parku Fra Jure Radića.

U parku fina atmosfera, puno zalutalih stranaca, koji će se vjerojatno razbježati s prvim rifovima Brejkersa i još više rokera, mladih i starih. Veliki izbor pića i piva, kokice i ćevapi, sve je spremno za ludu večer.

Na binu dolazi Dina Jasari, Makedonka prekrasnog glasa i posebnog stila. Koketira s jazzom, funkyjem, rapom. Ne pušta često svoj glas, ali kad ga pusti, to je fantazija. Zanimljiva glazba, tekstovi pozitiva, motivirajuće poruke mladih ljudi. Gitara i bubanj odlični, sve u svemu jedan fini koktel laganih ritmova i prekrasnog glasa Dine Jasari.

U pauzi na velikom ekranu prikazuju se koncerti EKV-a i publika pjeva uglas i pleše u zanosu.

Izlaze Rezerve, e taj bend je teško definirati i staviti u okvire. Lokalni bend iz Makarske i okolice koji je popularan i na puno širem prostoru. Bend žestoko praši i ima taj punkerski gard, ali dopadljiva melodija ga ublažava i gura prema blažem rocku, a ponekad i žešćem popu.
To nije kritika, dapače, momci znaju napraviti pjesmu koja je pjevna, prijemčiva, plesna. Sve to prate žestoke gitare i bubanj. Kao punk rock verzija Novih Fosila, najboljeg pop benda ikada na ovim prostorima. Tekstovi odlični, duhoviti, rime kratke, pjevne, sve skupa inteligentno i zanimljivo. Energija benda i kvaliteta izvedbe na visokom nivou.

Još jedan intermeco s EKV-om protječe u pjevanju i plesu, publika zagrijana i lagano već naginje prema transu

Na binu skaču legende, Partibrejkersi. 40 godina neumorne žestoke svirke i još su tu.
Neka su!
Cane raspoložen, u elementu, pleše, komunicira s publikom, uživa. Publika vjerno prati njegove poteze, mimiku, titraje…
Žestoko, dobro, klasik hard rock. A što reći za instrumente, najbolji od najboljih. Anton i njegova gitara, nadahnut, poseban, solaže traju i traju. Publika u deliriju. Koliko dugo su svirali, ne znam, sve je prošlo u tren, čak je i bis prošao tako brzo.

EKV s velikog ekrana ne da nam da padnemo. Ponoć je već prošla i na binu dolaze Artan Lili.

Neobičan bend u društvu neobičnih.
Teško je objasniti njihovu muziku. Definitivno, to je rock, hard rock, alternativni do bola. Prvo u oči upada frontmenica, atraktivna, zanimljiva. Ali njen izgled nije u prvom planu. Njen glas, moćni alt koji pršti snagom, rastura. Moćne gitare i bubanj, odlični prateći vokali članova benda daju ovoj muzici jaki pečat koji osvaja, baca u trans.
Tekstovi su posebna priča, kratki stihovi, jake poruke, duhovito, provokativno, neke poruke shvatiš tek naknadno pa se osmjehnem i guštam u toj čaroliji. Interakcija benda odlična, frontmenica dirigira scenskim nastupom, ali sve s mjerom i u službi muzike koja razara i osvaja.

Artan Lili, još jedan odličan bend koji novovalnu ostavštinu Azre, EKV-a, Lačnog Franca, Brejkersa i Čorbe stavlja u novi okvir u duhu novog vremena.

Večer čarobna, duh Mladena se zadovoljno smješka na nebu, potekla je i koja suza, koju je roker krišom obrisao.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.

na vrh