LET 3 u invaziji na Europu!

Ipak je sve moguće…, pa čak i to da domaće glazbeno natjecanje Dora bude ikome iole zanimljivo, skoro pa gledljivo.

S obzirom na to da smo navikli na dugogodišnje bezlično, dosadno i nadasve iritantno ponavljanje sličnih pjesmuljaka od jedno te istih izvođača, ove godine je taj loop naprasno prekinut od strane riječkog benda Let 3, koji su na kraju i uvjerljivo pobijedili s pjesmom ’Mama ŠČ’.

Pa tko su uopće Let 3?
Bend djeluje pod tim imenom od 1987. godine, kada su radikalno promijenili ime svog dotadašnjeg benda, koji se zvao Let 2. 1989. godine izdaju svoj prvi album ’Two Dogs Fucking’ koji je oduševio svojim intenzivnim ritmom i pomalo uznemirujućim tekstovima. Na njemu se nalaze hitovi ’Izgubljeni’, ’U rupi od smole’ i ’Sam u vodi’, i može se slobodno reći da je taj album njihov najbolji glazbeni uradak.

Neupućenom slušatelju je teško shvatiti da Let 3 nije uvijek bio bend iz zajebancije, nego sasvim pristojan i ozbiljan rock bend na domaćoj sceni.
Možda ih je preveliko hvalisanje vezano za prvi album i pokvarilo, jer već su s drugim albumom ’El Desperado’, izdanim 1991. godine, izgubili onaj prijašnji mračni rock zvuk i lagano krenuli putevima provokativne zajebancije.

Idući album ’Peace’ iz 1994. godine još uvijek ima svijetlih rockerskih trenutaka, iako su na njemu već počeli dodavati elektroničke efekte stvarajući jedinstveni stil koji uključuje elemente različitih žanrova poput punka, rocka i techno glazbe…, ali poslije ovog albuma su se stvari potpuno otele kontroli.


Let 3 – “Mama ŠČ!”

Tekstovi pjesama, spotovi, provokativni političko motivirani klipovi i javni nastupi s kostimima koji više otkrivaju nego pokrivaju redovito su počeli nailaziti na osudu i sablazan poslovično čedne i izrazito moralne hrvatske javnosti. U svojim nastupima često su ismijavali društvene norme i vrijednosti, istovremeno promičući ideje poput slobode izražavanja, individualnosti i seksualnosti.

Međutim, osim toga, Let 3 su i izraziti pacifisti i uvijek su sudjelovali u antiratnim projektima još od početka 90-ih godina.

Sve to je i dovelo do pjesme ’Mama ŠČ’ s kojom će i predstavljati Hrvatsku na Eurosongu.

Puno se nagađalo o samom značenju te pjesme, ali valjda je već svima jasno da je to kritika aktualnog rata na jedan njihov, šaljivi, ali upečatljiv način. Čak su se javili i neki dežurni dušobrižnici napadajući ih zbog ustašoidnosti jer spominju traktor u pjesmi?!
Stavljati ih u takav kontekst može samo netko tko apsolutno ništa ne zna o djelovanju samog benda Let 3 i njihovih članova.

Ali bez obzira na kritike i kontroverze, stječe se dojam da ipak većina javnosti blagonaklono gleda na njihov izbor kao predstavnika Hrvatske za pjesmu Eurovizije.

Ostaje još samo da vidimo kako će se sami Letovci snaći u toj europskoj bari punoj iskarikirane politiziranosti, trasha i kiča…, ali po svemu sudeći, trebali bi jako dobro.

Go Mama ŠČ!


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh