Led Zeppelin (II dio) – “Physical Graffiti”

album-art

00:00

Pred vama je druga od tri emisije posvećene grupi Led Zeppelin.

U ovoj emisiji ću nastaviti sa prezentacijom rada grupe i to od njihovog možda najboljeg albuma, “Physical Graffiti”.

I onda je došla 1975. godina kad Led Zeppelin objavljuju svoje najzrelije ostvarenje “Physical Graffiti”.

Samo snimanje albuma biva popraćeno mnogobrojnim incidentima, od kojih je jedan dobrano uzdrmao grupu. Naime, zbog meni nepoznatih razloga, John Paul Jones je najavio napuštanje grupe.
Znajući njegovu ulogu unutar strukture organizacije Zeppelina, bilo je to skoro ravno raspuštanju same grupe.
Incident se nekako izgladio i snimanja su nastavljena.

“Physical Graffiti” obara sve rekorde u prodajama, nepotrebno je napominjati da je zauzeo sve moguće top liste.

1976. godine grupa izdaje album “Presence”, koji mimo osvajanja svi top lista i ogromnih narudžbi prije samog izlaska, ipak predstavlja grupu na silasku.
Doduše, bilo je tu svega.
Još prije nego su se počele nadzirati konture samog albuma, Plant doživljava saobraćajnu u Grčkoj, te biva hospitaliziran.
Ne želeći odgoditi izlazak, Page forsira snimanje s Plantom u kolicima, a sam se iscrpljuje beskonačnim satima snimanja i produciranja.
Koliko se sjećam, jednom je rekao da je nasnimavao dionice i po dva dana bez trenutka odmora i dakako, bez spavanja.

Razlog žurbi je bio studio kojeg su imali na limitirano vrijeme. Iako mi baš nije bilo jasno, a ni sada, da takve veličine nisu mogle naći neki drugi studio sa fleksibilnijim terminima.

Sve kompozicije na albumu potpisuju Plant i Page.
U to vrijeme grupa izdaje i uživo album “The Song Remains the Same”, koji biva popraćen dokumentarnim filmom snimljen za vrijeme tri koncerta u New Yorku.
Film hara kinima diljem svijeta, približavajući grupu svima koji nisu imali tu sreću vidjeti je u živo.

“In Through the Out Door” izlazi 1978. godine i biva posljednji album grupe s originalnim materijalom.

I ovaj album biva popraćen tragičnim događajima koji su se i te kako reflektirali na njegov sadržaj. Naime, prije samog snimanja, Plant gubi sina u nesreći, koja de facto otvara dvogodišnju hibernaciju grupe.

Sam album je u početku bio zamišljen kao povratak na neke stare pozicije, ali život je odredio drugačije.
Manje više svi članovi grupe su u kasnijim izjavama pokazali rezerviranost spram ovog izdanja. Doduše, pa automatizmu, album je osvojio top liste, ali svejedno, ostat će zapisan u povijesti grupe, skoro kao nedonošče.

Onda dolazi do definitivnog udarca!
24. Rujna 1980. godine, nakon što je u prethodna 24 sata ispio četrdesetak duplih votki, tijekom cjelodnevnog vježbanja banda za turneju, bubnjar Bonham je nakon ponoći odnesen u Pageovu kuću na spavanje.
Sljedećeg popodneva je pronađen mrtav.
Autopsija je pokazala odsustvo bilo kojih lijekova ili droge u tijelu osim dakako, alkohola.
I tu je bio kraj!
Bez Bonza, Led Zeppelin jednostavno više nisu bili ono što jesu.

Odluka je bila jednoglasna i Led Zeppelin je prestao postojati.

Po raspadu grupe dolazi do eksplozije bootleg izdanja i nevjerojatnog interesa javnosti za nju.
Kako bi koliko toliko udovoljili gladnom tržištu, Page, Plant i John, daju suglasnost za još jedan album grupe.
Album se sastojao od alternativnih, živih verzija poznatih tema kao i od par “outtakea” s prijašnjih albuma.

“Coda ”izlazi, 1982. godine, debelo nakon raspada grupe i to je bilo to – zadnji album pod imenom Led Zeppelin!

Muzički dio emisije ćemo završiti posvetom Bonzu, njegovom temom sa ovog, posljednjeg albuma “Coda”


Što reći o ovoj velikoj grupi, a pri tom ne ponoviti ono već rečeno.

Jimmy Page i Robert Plant bili su blues fanatici.
Jimmy Page, kao pojedinac, je vjerojatno, najzaslužniji za planetarni uspjeh Zeppelina. Ne zaboravimo, i prije pridruživanja Yardbirdsima, Page ima iza sebe prebogato studijsko iskustvo. Toliko u stvari bogato, da mnogi studijski muzičari cijelog života ne uspiju nanizati toliko zvučnih imena kao Page do svoje, dvadesete godine!

Razvoj kreativnog u Yardbirdsima je jednostavno bio uvertira u ono veliko što je dolazilo. Pametan kao što je i bio, a i još uvijek jest, Page iskorištava šansu koju mu je život dao i gazi punom brzinom.
Imajući blues u krvi i dovoljno iskustva da se može igrati različitim stilovima i smjerovima, bez srama uzima blues standard i obrađuje ga na sebi svojstven način.
I ne samo to, već samo njegovo pisanje kompozicija odiše patinom blues starine, tako da je katkad teško, u stvari nemoguće razlučiti, što je od kompozicija obrada, a što originalno napisana.

Sjetimo se samo “Whole Lotta Love”, planetarnog hita, koji u sebi drži “plitko zakopanogWillie Dixona i Howling Wolfa.
I to Page nikad nije pokušao sakriti. Jednom je čak izjavio u ovom stilu: “Često sam mislio da smo mi na sličan način, kao što su Rolling Stonesi htjeli biti djeca Chuck Berrya, pokušavali biti djeca Howling Wolfa.

Osim bluesa, svi članovi grupe su voljeli i rani američki rock’n’roll.
Ako se kaže da su im velika inspiracija bili Fats Domino i Little Richard, onda pogađamo metu u centar. Isto tako, za svojih opuštenijih trenutaka na pozornicama, Led Zeppelin su često izvodili rockabilly teme Elvis Presleyja i Eddie Cochrana.
U tom komplotu uticaja je dolazilo i do komičnih momenata.
Naime, interpretirajući svoju verziju bluesa i folka obogaćenog primjesama rockabilyja, reggaea, soula, funka, pa i klasične muzike, te popa, countryja itd..itd, došli su u situaciju da ih se proziva za plagijate.
To je bilo tim više izraženo jer i pored očite obrade (“cover”) verzija, nikad nisu navodili stvarne autore.

Standardni nastupi Led Zeppelina su obično trajali više od tri sata, jer su im studijske verzije pjesama koje su izvodili bile samo kosturi.
Centralni dio svake kompozicije bile su improvizacije koje su se protezale i do pola sata. Interesantno je bilo čuti u tim trenucima, recimo par nota ili naznaka Jamesa Browna i općenito Motown soul glazbe, koja je pogotovo bila draga Bonzu.

Unatoč planetarnoj popularnosti i nebrojeno poziva, Led Zeppelin nikada nije nastupio na televiziji. (osim par nastupa u embrionalnoj fazi postojanja)
Za današnje pojmove to se čini apsurdno, ali njihovo odbijanje je bilo motivirano površnošću i lošom kvalitetom TV produkcije, i ma koliko novih fanova bi im to donijelo, odgovor na sve pozive je bio – NE !
Svaka čast – to se zvalo imati muda !

U svom zvjezdanom razdoblju, od 1971. godine do 1975. godine, koje se općenito smatra njihovim “peakom” u karijeri, od Beatlesa preuzimaju titulu “najboljeg benda na svijetu“, uskačući ispred rivala, dvojca the Rolling Stonesa i the Who.

Led Zeppelin su ostali zapisani u povijesti muzike kao jedna od najuticanijih i najinovativnijih grupa uopće.
VH1 ih je uvrstio na prvo mjesto liste 100 najvećih umjetnika hard rocka i na 3. mjesto svoje liste 100 najvećih umjetnika svih vremena. Imajući u vidu da su na prava dva smjestili Beatlese i Michael Jacksona, onda je jasno da su u biti, Led Zeppelin number ONE !

Najutjecajniji muzički magazin Rolling Stone ih je stavio na 14. mjesto istoimene liste nazvavši ih najvećom grupom sedamdesetih, najžešćim bendom ikada i jednom od najdugovječnijih skupina u povijesti.

Led Zeppelin je uspio prodati preko 300 miliona ploča širom ove naše napaćene zemaljske kugle.
Ali fenomen Led Zeppelina tu nije završio.
Pored neaktivnosti benda s malim prekidima, od skoro 40 godina, rijeka poklonika i dalje neprestano raste, te se procjenjuje da u zadnjih desetak godina čak raste geometrijskom progresijom.
Stoga i ne čudi frapantni podatak, da je prilikom organizacije koncerta 2007. godine u londonskoj O2 Areni, bilo zapremljeno, slovima i brojkama, 20 milijuna zahtjeva za izdavanje karata. Lutrijom je izvučeno 18 tisuća sretnika.
Ovo tek toliko da se zna..!!

Pored neosporne kvalitete i privlačnosti, to se može i protumačiti siromašnom, odnosno nikakvom ponudom novoga u muzici danas na globalnoj razini.
Ali to je već neka druga, daleko tužnija tema.

Dunque, postoje samo par grupa s kojima se može mjeriti komercijalni uspjeh Led Zeppelina, a to su ostala velika četvorka sa Otoka, Beatlesi, Rolling Stonesi, Pink Floyd i Queen.

I na kraju ovog dijela, jedna mala zanimljivost.
Naime, sjećam se, kad su Led Zeppelin postali planetarno poznati, bivaju tuženi od strane familije Zeppelin, radi neovlaštene upotrebe imena.
Slučaj je završio na sudu i očito se dogodila neka vrst pogodbe, jer ime banda je ostalo.
(Bio je to prvi sudski slučaj, za njim će slijediti još mnogo, mnogo njih.
Razlog, plagijati!
Više o ovoj strani uspjeha grupe Led Zeppelin možete nači ovdje!)

I na samom kraju, što je Led Zeppelin značio meni i svima nama koji smo i još uvijek volimo njihovu muziku?

Glupo bi bilo reći da su determinirali naše živote. Ali isto tako, danas je veoma teško shvatiti ondašnji odnos prema muzici, jer biti rocker nije bila poza već način života, koji je u sebi nosio krajnji prezir prema toj istoj pozi i pomodarenju.
Bio je to način života kojeg su Led Zeppelin bili sastavni dio.

U muzičkom smislu, Led Zeppelin mi se osobno nametnuo kao referenca za dobru muziku i koliko god je to na kratku stazu bilo dobro, na dugu baš i nije. Jer, bilo mi je veoma teško prihvatit muziku koja u sebi nije imala riff ili bar teškometalnu grmljavinu ritam sekcije.
U tom mi je pomogao jedan drugi veliki sastav, Steely Dan, o kojem će uskoro biti riječi.

Bez obzira na sve, dan danas, a to se pokazalo i tokom pripreme ove emisije, uživanje u muzici Led Zeppelina nema svoj vijek trajanja.

Za razliku od instant proizvoda koji počnu „smrditi“ nakon što parfem sa njih ispari, ova muzika nosi svoju mirisnu esencu u sebi i samim time njeno trajanje nema limita

Nažalost, biologija radi svoje.
Plant, Page i Jones su danas na pragu sedmog desetljeća i iluzorno je očekivati bilo što novo od njih. Oni su dali svoje i to u obilnim količinama.

Hoće li se naći itko tko bi mogao koračati putem kojim su oni gibali i nastaviti ondje gdje su oni stali?
Osobno čisto sumnjam, ali za dobrobit muzike, moram se nadat.

Nada zadnja umire!
Eto!


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh