King Crimson – „In the Court of the Crimson King“

Iznimna obljetnica!

Ova bi vijest možda bolje legla u rubrici Vremeplov, no, zbog iznimnosti i važnosti ovog događaja, donosim je u ovoj rubrici.

King Crimson obilježava ovih dana svoj najveći uspjeh na top listama. Iako je sam pojam top lista u opusu ovog sastava u direktnoj konfrontaciji s konceptom, ipak, u tamo nekim vremenima, događalo se da progresivna muzika omiriše slavu komercijalnih top lista.

Govorim o albumu „In the Court of the Crimson King“, koji je na top liste zakucao 1970. godine, popevši se do #28 mjesta engleske nacijonalne liste albuma.

O značenju ovog albuma, koji je de facto otvorio cijelu epohu i postao jedan od najutjecajnijih u povijesti muzike, ovom prilikom ne bih. Tema je ogromna, pogodnija za detaljni osvrt, a ovo je ipak vijest.

Trebalo je hrabrosti u eri bluesa izdat album koji nema ni jedne jedine note bluesa u sebi, ali Robert Fripp, Michael Giles, Greg Lake, Ian McDonald i Peter Sinfield, su imali svoj put.

king_crimson_-_in_the_court_of_the_crimson

Povijest samog omota albuma je iznimna, a nedavno je Robert Fripp spasio original iz arhive stare diskografske kuće, gdje je čuvan u neprimjerenim uvjetima za jedno umjetničko djelo. Da, omot jest umjetničko djelo, jer slikom doslovno crta muzički sadržaj albuma.

Njegov nastanak je još interesantniji. Naime, jednog dana za vrijeme proba, prije ulaska u studio, Gregov prijatelj, Barry Godber, ulazi u podrum s pregršt slika ispod ruke. Bili su to već gotovi nacrti budućeg omota albuma.

Autor je genijalno pretočio u sliku ono što još uopće nije čuo. Bizarno, ali istinito, jer, Barry Godber nije čuo ni jedne odsvirane note budućeg albuma, prije nego je nacrtao kompletan omot.
Nažalost, Barry nedugo nakon toga gine u saobračajnoj nesreći. Ovaj omot je njegovo jedino djelo.

Priča o King Crimsonu se nastavlja i na moje veliko zadovoljstvo, vjerujem, i svih ljubitelja muzike, traje do današnjih dana.


King Crimson – “Epitaph”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh