Hatfield and the North – “The Rotters’ Club”

Ožujak – 1975.

Perjanica Canterbury scene Hatfield and the North izdaje drugi i posljednji album „The Rotters’ Club“.

Album u nekoj logici nastavlja putanju prethodnika i s ove vremenske distance postaje jasno da i pored siromašnog opusa, stavlja grupu u prvi ešalon pokreta.

Kompozicije na albumu su redom u okvirima izričaja kojeg, moramo priznati, Hatfield and the North nisu patentirali, pa ni razvili u klasičnom obliku, ali su svojim postojanjem i kratkim djelovanjem cementirali ono što će se nazvati Canterbury scena.


Hatfield and The North – “Underdub”

Negdje sam naša veoma točan i nevjerojatno precizan opis onoga što je Hatfield and the North utemeljio na sceni, „britansku fuziju“. Drugim riječima, donijeli su u suradnji s ostalim akterima scene sasvim novi izričaj koji je već harao dvoranama i top listama, fuziju jazza, rocka pa i klasike, dakako, sa svojim pečatom.

Odaziv auditorija je bio očekivan. Album je prigrljen bez ostatka, kako u trenutku izlaska tako i danas.  Kritika je za njega imala poprilično slično mišljenje, ne dajući mu epitet remek djela, već jednostavno, „album je lijep“. Što to znači u gabaritima Canterbury scene, nije teško zaključiti.


Hatfield and The North – “Mumps”

Iako su se ovim albumom primakli izričaju kojeg je njegovao Caravan, Hatfield and the North se ni na trenutak ne ubacuje u njihov vlak, već vozi nekom paralelnom linijom, tu i tamo se dotičući. U biti, to doticanje je bilo neophodno kako bi se vidjelo ishodište, ali i pripadnost, Canterbury sceni.

Interesantno je za napomenuti da je album „The Rotters’ Club“, poslužio kao direktna inspiracija Jonathan Coeu za njegov roman izdan 2001. godine. I ne samo to, dao mu je ime, pogađate, „The Rotters’ Club“

Iako je od zenita djelovanja Canterbury scene prošlo više od pola stoljeća, nije tajna da ona i dalje postoji, dakako, zakopana u dubokom undergroundu, egzistirajući u opskurnim klubovima i zadnjim redova polica nosača zvuka, No, to ne znači da je manje vrijedna, dapače, nadam se da čeka trenutak da ponovo ispliva na površinu.

A zasluga za tu žilavost pokreta djelom pripada i grupi Hatfield and the North.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh