The Electric Flag – “A Long Time Comin'”

Ožujak – 1968.

Mike Bloomfield je u sastavu Butterfield Blues Band po prvi put došao do punog „izražaja“. Naime, Paul Butterfield je u nekoliko navrata susreo Bloomfielda, ali tek na nagovor producenta Rothchilda upućuje poziv golobradom mulcu da mu se pridruži.
Rezultat, Mike Bloomfield se stopio s bendom kao da je s njima od rođenja, kako u autorskom, tako i u izvođačkom smislu. Ne smijemo smetnuti s uma da je u bendu s Bloomfieldom bio i Elvin Bishop, koji je radi Bloomfielda sa solo gitare prešao na ritam gitaru.

S Butterfield Blues Bandom Mike Bloomfield snima dva albuma, te nedugo nakon izlaska drugog, napušta grupu u nakani da osnuje svoju. Poziva Buddy Milesa i Barry Goldberga, te upisuju Electric Flag u povijest moderne muzike.


Electric Flag – “Killing Floor”

Bili su pioniri blendiranja rocka, jazza i R&B-a. Ovaj posljednji je bio pojačan s duhaćom sekcijom, tako da u nekoj konačnoj zvučnoj slici i pored statusa i virtuoznosti Mike Bloomfielda, grupa biva prepoznata kao „skoro pa“, R&B grupa. U ovom kontekstu je suvišno i napominjati da je blues bio onaj tvrdi temelj na kojeg je sve bilo naslonjeno.

Prvi album „A Long Time Comin’“ izlazi i žanje pohvale kritike. Ni kupci u prodavaonicama ploča ga nisu zaobilazili, što ga u konačnici dovodi na Billboardovu top listu. (zauzima #31. mjesto).

Album lansira bend u prvu ligu tadašnje scene, potvrđujući Mike Bloomfielda kao jednog od prvi gitarskih heroja. Uspjeh albuma na top listama je donio i popunjene bankovne račune svim članovima, pa tako nažalost i Bloomfieldov. Nažalost, jer je imao izvor za kupovinu droge, koja ga je koju godinu kasnije stajala života.

Po povratku s turneje Bloomfield napušta grupu, pravdajući odlazak permanentnom nesanicom (uzrokovanu konzumacijom heroina) i iscrpljenošću.
Vodstvo grupom Electric Flag preuzima Buddy Miles, koji je vodi prema drugom i posljednjem albumu.


The Electric Flag – “A Long Time Comin'” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh