Jimi Hendrix – “Machine Gun: The Fillmore East First Show”

Rujan – 2016.

Na tržište je lansiran album Jimi Hendrix – “Machine Gun: The Fillmore East First Show”. Radi se o snimkama koje su nastale na prvim koncertima u Fillmore Eastu, kad je Jimi Hendrix nastupio s Billy Coxom na basu i Buddy Milesom na bubnjevima. Bio je to početak rada grupe koja je dobila ime Band of Gypsys.

Po raspadu sastava Jimi Hendrix Experience, Jimi Hendrix je s novim sastavom The Band of Gypsys održao nekoliko koncerata tih dana. Najprije su odrađena dva koncerta uoči Nove Godine, a potom dva koncerta nakon novogodišnjih praznika. Ovi potonji su postali album “The Band of Gypsys”, koji je izašao u Travnju 1970. godine.


Jimi Hendrix – “Power of Soul” 

Kako su i prva dva koncerta snimana, eto, nakon pola stoljeća i oni su ugledala svjetlo dana u obliku albuma “Machine Gun: The Fillmore East First Show”.

Izuzev “Hear My Train A Comin'” i “Lover Man” bend je izvodio potpuno nove pjesme.

Ipak, ovo neće biti prvi put da se objavljuju i te snimke, iako je prvi put da su objedinjene u cjelinu i tako prezentirane. Do današnjih dana, pored originalno izdanog “The Band of Gypsys” izdani su “Band of Gypsys 2” (1986. godine), “Live at the Fillmore East” (1999. godine) i “West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology” (2010. godine)


Jimi Hendrix – “Izabella”  

Legislativa i opus pokojnog Hendrixa je nažalost jedna veoma tužna priča, prepuna beskrupuloznog lešinarenja od strane svakoga tko je imao čak i na običnom kazetofonu ikakvu snimku. Sve što je bilo izdano pod Hendrixovim imenom se pretvaralo u zlato.

No, ne zauvijek. Poplava loših snimka i objave odbačenog materijala, bez ikakvih kriterija, je srozala sliku ovog umjetnika. Tako je tek  krajem prošlog stoljeća porodica dobila legalnu bitku i od onda koliko toliko nastoji unijeti reda u katalog izdanja Jimi Hendrixa.

Nepovratna šteta je napravljena, tako da svaki pa i mali pokušaj korekcije u povijesnom kontekstu mnogo znači. U tom kontekstu treba gledati i ovaj album, iako, nekako cijelo vrijeme nad njim lebdi onaj o cijeđenju posljednjih škuda.


Jimi Hendrix – “Machine Gun” / službeni promo

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh