Grand Funk Railroad – “E Pluribus Funk”

Studeni – 1971.

Grand Funk Railroad izdaje peti album „E Pluribus Funk“. Bio je to samo jedan u nizu uspješnih izdanja, koje su kritičari obožavali mrziti, a publika bez ostatka obožavala.

Album nastavlja tradiciju prethodnika ili drugim riječima, u potpunosti je oslonjen na sirovi garažni izričaj duboko umočen u bluesu kroz dakako, agresivni rock.

Iako su im albumi redom bivali zlatni, pa i platinasti njihov je adut bila živa svirka. Gotovo u pravilu s događalo da koncerti završe u općem deliriju auditorija, koje pak sa svoje strane nije dopuštalo grupi da siđe s pozornice, tako da su se ne jadnom bisevi protegli duže od trajanja službenog dijela koncerta. I dakako, bilo je isključivanja struje i kao posljedica, nereda na ulicama nezadovoljnih fanova.

Sve su to Grand Funk Railroad postigli u par godina, manijakalnim obilascima svakog mogućeg mjesta u Americi i , za danas nepomnjivo, redovnim izdavanjem albuma, katkad i po dva u jednoj godini. Bend je u toj fazi života imao samo dva moda ili studio ili turneja, odmora nije bilo.


Grand Funk Railroad – “People, Let’s Stop the War”

I s te strane treba skinuti kapu ovom triju (kvartetu u kasnijoj inkarnaciji), što su izdržali sve to skupa. Jer, puno, previše dobrih grupa je palo baš na tom ispitu izdržljivosti.

Album „E Pluribus Funk“  ne donosi ništa nova osim maštovitog omota koji je u potpunosti su skladu s nazivom albuma, a i sadržajem u nekom labavijem kontekstu. Naime, naziv albuma je parafraza tradicionalne (latinske) izreke E pluribus unum, koja se nalazi na državnom pečatu SAD-a, a omot je stilizacija kovanice.
Aluzija jasna!

Ne treba ni napominjati da je album došao na top liste diljem svijeta, ali ipak Amerika im je bila uporište, te je Billboard zabilježio #5. mjesto.

Interesantno je za napomenuti da je do ovog, pa i s ovim albumom Grand Funk Railroad pokorio Ameriku, a time i cijeli svijet, no, najveći hitovi po kojima su danas poznati će doći tek u drugoj fazi života ove grupe.

Neobično, ali tako je bilo!


Grand Funk Railroad – “E Pluribus Funk” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh