Goran Bare & Majke – Split, Zenta / 10. Listopada-2018.

Pepeljuga u Zenti!

Nakon odgode najavljenog koncerta, Goran Bare i Majke su konačno nastupili na otvorenom prostoru kluba Zenta.
Pomalo konfuzna promjena satnice, koja je unijela pomutnju po pitanju početka koncerta nije pokvarila „splitski đir“ te, u preko Facebooka najavljeno vrijeme, u 21 sat, u prostoru gledališta nije bilo nikoga. Kako je vrijeme protjecalo prostor se lijeno punio da bi oko deset ipak bilo “nešto svita“. Na sam početak koncerta prostor se konačno napunio, ali to je bilo skoro sat i pol nakon što je prema posljednjoj najavi koncert trebao početi.
Ukratko, u Splitu se neke stvari nikad ne mijenjaju!

Bare i Majke su istrčali na pozornicu i show je krenuo predvidljivim tokom, jer onaj tko je bio na bar dva koncerta Bare i Majki u posljednje vrijeme zna što se može očekivati. Koncept koncerta se nije bitno mijenjao posljednje vrijeme, osim rasporeda izvođenja kompozicija.

Imajući u opusu pjesme “da glava zaboliBare je u situaciji da atmosferu u gledalištu dovede do usijanja i naposljetku u katarzu općeg delirija.
To se nažalost ne događa, namjerno ili ne, Bare svojim (pre) dugim monolozima, razbija atmosferu koju je netom izgradio. U biti cijeli se koncert u tom kontekstu može promatrati u relaciji toplo/hladno. Veliki dio publike zna sve Barine velike pjesme napamet i kao “ozebli sunce” je čekala priliku da to i pokaže.
A dobili su je na kapaljku.

Iako ovo nije bio promo nastup u povodu izlaska odličnog albuma “Nuspojave”, ipak je bilo za očekivati da će se Bare odlučiti na nešto širu ponudu s njega. Tijekom koncerta smo dobili samo tri nove , “Osvjesti me”, “Ljubav Krvari” i „Skarabej Go-Go“. Šteta, jer sve su kompozicije na ovom album u i te kako podobne za živa izvođenja, a pogotovo u onom instrumentalnom djelu kad bi ostatak benda moga doći do još većeg izražaja.

Kad o bendu govorimo, odnosno Majkama, teško im je naći pandan na našim prostorima. Iako su rutinski odradili koncert, instrumentalni nastup im je bio moćan, na momente impresivno težak.
Nemoguće je bilo koga izdvojiti i reći da je odskakao svojom kvalitetom i angažmanom, jer bend je tako uigran i vlada izričajem da se jednostavno mora gledati kao kompaktna cjelina.

Tome je pridonio i zvuk, koji je moram priznati, bio iznenađenje. Svi su instrumenti bili jasno i precizno označeni unutar slike, balansirani do studijske perfekcije. Nije bilo trenutka (osim jedne mikrofonije koja je završila i prije nego li je počela) tijekom cijelog koncerta u kojem superiornost zvuka nije bila prisutna, ali ne i agresivno naglašena.

Nažalost to ne mogu reći i za tretman Barinog glasa koji je bio poprilično nerazumljiv, pogotovo u trenucima kad je imao monolog. Da mu je glas bio dignut za nijansu, s malo više „svjetline“, možda bi bilo bolje, ovako, ..

Goran Bare i Majke su odradili rutinski koncert.
Ikonografija i folklor kojeg Bare eksploatira prilikom iznošenja svojih uvjerenja i misli nisu izostali ni ovaj put, no, i pored toga ostavlja pomalo gorak okus u ustima. Tome je pridonio osjećaj nedovršenog koncerta, jer se par minuta nakon ponoći band jednostavno skupio s pozornice i ostavio publiku bez bisa.
Pretpostavljam da se radilo o “coprifogu” i da je Pepeljuga morala otići prije nego sat otkuca pola noći, ali onda se trebalo na to misliti s početkom koncerta.

Ovako, bio je to jedan koncert koji će se uskoro zaboraviti i s njim, počinje čekanje na novo ukazanje Bare i Majki koji imaju što pokazati, znaju kako i što je najvažnije, imaju sljedbenike koji su ih spremni pratiti u svakoj noti i svakom stihu.

Na njima je da sljedeći put to i naprave!

na vrh