Focus – “Hamburger Concerto”

Travanj – 1974.

album-art

00:00

Kad su se pojavili na sceni s rockom koji ima svoje ishodište u muzici srednjovjekovnih dvorova, grupa Focus instant skreće pažnju na sebe. Doduše, bilo je toga još, kao npr. virtuoznost svirke članova benda, instrumentali koji su plijenili, … , drugim albumom su zagazili u daleko teži izričaj i odškrinuli vrata svjetske scene, da bi trećim koji počiva na toksičnoj mješavini prva dva albuma, zasjeli na tron svjetske moderne muzike.

Jasno je da se rijetki uspijevaju održati na samom vrhu i to poglavito mijenama koje su jedina konstanta u opusu, i dakako, mijenama koje znače iskorak u odnosu na prethodnike i dakako iskorak koji ne negira onu „poznatu“ komponentu na koju su svi navikli.

Grupa Focus je kliznula na tom terenu, jer četvrti album „Hamburger Concerto“, po nekima proglašavan remek djelom, no, osobno se priklanjam drugoj struji koja u njemu vidi dobar/odličan album, ali album koji nažalost sadrži u sebi sjeme sterilnosti i manirizma koje će proklijati na nasljednicima.


Focus – “Harem Scarem”

Slušajući prva tri albuma pa i ovaj četvrti, teško se oteti nevjerici, ali , tako je bilo i na nama je da to zabilježimo onako kako vidimo i znamo.

Album “Hamburger Concerto“ izlazi i da, nije bio loše primljen, pogotovo od newcomera, no okorjeli sljedbenici grupe su odmahnuli glavom, sačekali njegovog nasljednika i … , ostali na prva tri albuma grupe.

Iz ovoga se lako dade zaključiti da je album loš. Ni u kojem slučaju, ali … , uvijek ono prokleto, ali. Na albumu se nalazi materijal koji je besprijekorno izveden, pa čak i napisan, ali ona bljutava komponenata koja i ostavlja taj bljutav okus u ustima kad igla dođe do kraja „b“ strane vinila, možda ispočetka i ne smeta toliko, koliko se njena akumulacija kod naknadnih slušanja multiplicira do točke da se album u kontekstu prijašnjeg opusa jednostavno, odbija. Drugim riječima, kupi prašinu na policama, kako onda, tako i dan danas.

Šteta, jer Jan Akkerman i Thijs van Leer su sigurno imali što reći, i znali su kako, ali jednostavno to nisu uspjeli spakovati u pakovanje koje bi izdržalo uzastopna slušanja, a pogotovo ne zub vremena.


Focus – “Hamburger Concerto” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh