King Crimson – prvi nastup!

Travanj – 1969.

Giles, Giles & Fripp je bio bend koji je u trenutku postojanja bio sve samo ne neki svjetionik koji se isticao svojim svjetlom u praskozorje rađanja progresivnog pokreta.

Sastavljen od tri genijalca, uvrnuta u nastojanjima da stvore uvrnuto i novo, bend je i ne bivajući svjestan, postavio temelje na kojima će izrasti najveća prog grupa u povijesti moderne muzike, King Crimson.

Kad su se tri uvrnuta razišla, bio je to sve samo ne razlaz, u biti, bolje bi bilo reći da su se pregrupirali, „stali na balun“ i krenuli dalje, A to, krenuli dalje je bio King Crimson.

Robert Fripp i Michael Giles zovu starog Frippovog prijatelja Greg Lakea, Ian McDonalda i Peter Sinfielda i kreću u novu avanturu.

Veoma brzo postaje jasno da se rađa nešto veliko, a potvrda je došla već s prvim nastupom.

Tog dana, devetom u mjesecu Travnju, King Crimson ima prvi nastup, dobrih šest mjeseci prije izlaska debut albuma koji je promijenio svijet muzike.

Na maloj pozornici, pred šakom gledatelja, u Speakeasy baru u Londonu, King Crimson otvara veliko poglavlje moderne muzike. Iako esencijalno, pa i opusom naslonjen na Giles, Giles & Fripp, bend počinje kročiti svojom stazom, koja će ih odvesti u …

A to …. , je bio poziv za otvorenje velikog koncerta Rolling Stonesa u Hyde parku pred stotinama tisuća gledatelja …..
Samo ta činjenica dovoljno govori koji je utisak ostavio bend s jednim jedinim nastupom ….


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh