Enigmatic Music

Još neke zagonetne glazbe

Nitko ne otkriva unutarnje značenje pojma ‘enigmatic music’ bolje od Enigme, u čijem je stvaranju gotovo sve simbol.

U inovativnom stilu koji ih je prvi put lansirao u visoku orbitu, klasično, svjetsko, gregorijansko pjevanje i baršunasta atmosfera, uzvišeno se isprepliću s crkvenim zvonima, hip-hop ritmovima i izvornom instrumentacijom. Dobivate osjećaj da mistični tragač govori nešto istinito o stvarnom svijetu.


Enigma – “Sadeness: Part I”

Debitantski album Enigme čini se kao da se usredotočuje na osobni sukob seksualnosti nasuprot religije, i pojačava još veću, opsežniju temu osobnih uvjerenja.
Sama glazba puna je gregorijanskih napjeva koji simboliziraju vjerske aspekte ove teme, a francuski vokali Sandre Cretu nagovještavaju erotske prizvuke teme.

U albumu se susreću slični instrumenti i glasovi, kao što je sintesajzer, slični plesni ritmovi, gregorijansko monaško pjevanje, francuski tekstovi, prekrasni klavirski solo, shakuhaji flaute i etno udaraljke.


Gregorian – “Still I’m Sad”

Ubrzo nakon suradnje s Michael Cretu-om na prvom Enigma albumu, njemački producent Frank Peterson napustio je projekt kako bi se usredotočio na Gregorian, sastav koji izvodi uglavnom obrade modernih pop i rock pjesama s vokalima poput gregorijanskih i simfonijskom instrumentacijom.


eRa – “Ameno”

Isto tako, francuski glazbeni projekt eRa, kojeg je stvorio Eric Levi, sadrži gregorijanske napjeve pomiješane s pop-rock aranžmanima, zatim francuski akt Deep Forest, kanadski projekt Delerium kojeg predvode Bill Leeb i Rhys Fulber, koji je ujedno autor projekta Conjure One, danski projekt Achillea kojeg je stvorio aranžer i gitarist na nekoliko Enigma albuma, Jens Gad, te njemački projekt Schiller Christoper von Deylen-a.

Tu bih još spomenuo, kao projekte vrijedne pažnje, Aereda, Cantara, Divine Works, Elbosco, E Nomine, E.S. Posthumus, Lesiëm, Libera, Magna Canta, Mysteria, Nostradamus i Solyma.

Ovom popisu se pridružuje i projekt Shinnobu čiju recenziju novog albuma možete pronaći na stranicama ovog portala.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


 Delerium – “Wisdom”

https://www.youtube.com/watch?v=2vDdFqd5oIk

Lesiem – “Fundamentum”

Achillea – “The Nine Worlds”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh