eRa – “The Live Experience”

Enminential Rythmn of the Ancestors

Početkom XIII stoljeća katolicizam je vladao, ali je veliki broj kršćanskih skretanja bio popularan. Djela pape Inocenta III izazvala su neprijateljstvo velikog broja ljudi prema katoličanstvu, jer se činilo da Crkva predstavlja Rim umjesto istinske vjere. Plodno okruženje za hereze, a jedno od njih bio je katarizam, od kojih je najveća skupina nastala u južnoj Francuskoj, u području Languedoc kod Toulousea.

Smješten u Ariègeu, Montségur je dvorac pun misterija. Tvrđava-svetište katarizma, bila je tema mnogih spisa tijekom stoljeća nakon događaja u križarskom ratu. Blago Katara? Duhovna misterija? Sveti Gral? Obožavanje sunca? Teško je razgrnuti džunglu informacija koju danas imamo i razlikovati činjenice od sumnjivih ekstrapolacija.

Vjerovanja Katara su počivala na aksiomu da u svakom čovjeku postoji biće božanske svjetlosti. Ta svjetlost je, po njima, bila duh, koji je zarobljen u ovozemaljsku iskvarenost, koja je utjelovljena u materijalnom svijetu, a cilj je bio oslobađanje ograničenosti duhovnih dometa i iskvarenosti materijalne egzistencije. Put oslobođenja je najprije podrazumijevao buđenje iz srednjovjekovne “društvene stvarnosti” s njenim crkvenim dogmama, i hijerarhijskim strukturama. Sveta knjiga im je bila ‘Novi Zavjet’.


eRa – “Agnus Deorem”

Tijekom svih ovih kušnji, Montségur je tiho prkosio Crkvi, stojeći kao bastion vjere.

Rim je njihov način života smatrao prijetnjom zbog neplaćanja poreza Crkvi i suprotstavljenih ideja. Od samog početka svoje vladavine, papa Inocent III pokušavao je da okonča katarizam slanjem misionara i uvjeravanjem lokalnih vlasti da djeluju protiv njih. Godine 1244., za vrijeme inkvizicije, dvorac je postao posljednje uporište Katara. Bio je opkoljen i kada se dvorac nakon deset mjeseci konačno predao, stotine stanovnika umrlo je na lomači.

Ne odričući se ničega od onoga što jesu, s nadahnućem duboke snage, projekt eRa nam nudi svoj glazbeni, pjesnički univerzum i tu duhovnu dimenziju koju slijede iz ostavštine Katara, putovanje na kojem kombiniraju misticizam starog svijeta s audio avanturom 21. stoljeća, otkrivajući mnoge misterije ljudskog glasa dok magično spajaju drevne gregorijanske tradicije, svodeći izraz pod pojmom ‘enigmatic music’.


eRa – “Enae Volare”

Harmonizirajuća fuzija zbora uz aspekte gregorijanskog pjevanja iz srednjeg vijeka i uzvišene umjetnosti unisonog pjevanja u religiozne svrhe na engleskom, latinskom i na imaginarnom jeziku sličnom grčkom ili latinskom, namjerno lišenog bilo kakvog točnog značenja, kombinirana sa snažnom temeljnom i vrlo istaknutom ritmičkom strukturom i uporabom elektronskih instrumenata karakterističnih za glazbu novijeg vremena, te elementima iz drugih stilskih razdoblja kao što su simfonijski orkestar i korištenje jazz elemenata, rađa eteričnu genezu, ukazujući na trend prema duhovnoj i mističnoj glazbi – glazbi koju bi svatko mogao i trebao tumačiti na svoj način.

Ovaj put, eRa se vraća s izvanrednim live spektaklom, pravim bezvremenskim glazbenim putovanjem koje nosi njezin kreator Eric Levi (pravim imenom: Éric Jacques Levisalles) i njegovih 40 pjevača i glazbenika, pokazujući svoju volju da se oslobode svake glazbene granice i time nas zadivljujuće iznenade.

Nadilazeći iskušenja, opskurnost, žrtvu i patnju sukoba između tame i svjetla, skladbe s ‘The Live Experience’ uranjaju nas u iskustvo svojevrsne opere s velikom predstavom, genijalan spoj elektronskih instrumenata i klasičnih žica, prožet eteričnim glasovima, iz dubine zemlje ili sa samog neba.


eRa – “The Mass”

Glazba je “ogledalo” povijesnog okruženja u kojem je nastala, a pojedina glazbena djela ne samo da zrcale opći duh vremena i mjesta, nego čak eksplicitno dočaravaju specifične povijesne događaje, otkrivajući pogled na povijest kroz prizmu glazbe.

Poznavanje povijesnog konteksta ovih velikih djela otvara potpuno novu razinu razumijevanja i uvažavanja glazbe – glazbe koja bi trebala biti ne samo estetski i duhovno zadovoljavajuća, već i društveno, povijesno i politički smislena.

Time glazba nadilazi samu sebe, ali ne stihijski, nego harmonično, tj. u momentu uzdizanja čovjeka do uzvišenih vrhunaca duhovnog raspoloženja, u momentu u kojem ga uspijeva uvesti u svijet autentične slobode duha.

A bit se glazbe podudara s biti ljudskoga života, jer se bit ljudskoga života otkriva u sposobnosti samonadilaženja, koja se slikovito izražava glazbenim jezikom harmonije i sklada, duhovnog zanosa i nadahnuća, pozitivnog raspoloženja i otvorenosti ka božanskoj i ljudskoj stvarnosti.

*Napomena: u članku su korišteni videoklipovi u verzijama sa studijskih albuma zbog njihove živopisnosti, no isti se naslovi mogu pronaći i na ovom albumu u live verzijama koje ne odstupaju u većoj mjeri od originalnih.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh