Emerson, Lake & Palmer – “Emerson, Lake & Palmer”

Studeni – 1970.

album-art

00:00

Dan objave prvog albuma grupe Emerson, Lake & Palmer, u studenome 1970. godine, je bio veliki dan za muziku i to ne samo za rock i njegove derivate, već i za klasičnu.

Bilo je to vrijeme kad je klasična muzika živjela hermetički zatvorena u elitnim krugovima, namečući si pridjev nečeg nedostižnog običnom čovjeku i širokim masama.

Napajajući se na klasičnim izvorima i kombinirajući izričaje svojih matičnih grupa (The Nice i King Crimson), Emerson, Like & Palmer postižu ono što nitko ni u snu nije mogao zamisliti, dovode klasičnu muziku na stadione i približavaju je milijunima poklonika. Nije bilo dovoljno velike dvorane na svijetu da ih primi, pa su čak i stadioni bilježili manjak kapaciteta kad su oni nastupali.

Veličanstvena završnica tog banda, a možda i cijele epohe, dogodila se u Kaliforniji kad su nastupili pred 600 000 ljudi.


Emerson, Lake & Palmer – “Lucky Man”

Najezdom punka bili su prvi koji su pali, bivaju pregaženi i prezreni preko noći. Ne sjećam se kad sam vidio, čuo, čitao više negativnog, nego o njima u to vrijeme, sve dobro što je bilo iza njih, kao da nije postojalo.

No, vrijeme nosi svoje i povijest ih je smjestila na pravo mjesto, čak dapače, ovih dana smo svjedoci svojevrsnog „revivala“, obnove interesa za ovu grupu.

Ako se mene pita, potpuno zasluženo!


Emerson, Lake & Palmer – “Emerson, Lake & Palmer” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh