Earthless – “From The Ages”

Igmanski marš rock’n rolla!

album-art

00:00

Nakon šest godina pauze Earthless su izdali album “From The Ages”. U trenutku nastanka ovog teksta album je star pet godina. Dakle, ne govorimo o onome jučer, ni prije par mjeseci, već o vremenu koje se mjeri dekadama.

Čemu ovo u uvodu i mjerenju vremena?
Pa jednostavno, faktor „vrijeme” ne postoji kad je o ovom albumu riječ. Da je kojim slučajem izdan tamo počekom sedamdesetih obarao bi rekorde prodaje, bend bi punio stadione, novine bi ga bile pune, kritičari bi ga obožavali, publika dizala u nebesa.

Danas, sasvim druga priča.

Ipak,  zahvaljujući Super Uhu i angažmanu organizatora, Earthless je nastupio na tom festivalu i donio nam neočekivani poklon, ili još bolje rečeno, poklon po kojem se mjere svi drugi.
Referencu!

Earthless je skoro neformalan bend. Članovi, Isaiah Mitchell, Mike Eginton i Mario Rubalcaba, se sastaju tu i tamo, vjerojatno kad si imaju što reći, snime album, potom slijedi mala turneja s koje obično izađe živi album i , .., kud koji mili moji.
Nevjerojatno, ali istinito.


Earthless – “From the Ages”

Earthless je instrumentalni sastav i njihova muzika je, …, e tu smo na skliskom terenu. Njihova muzika je MUZIKA, brutalni jam koji traje li traje. Ni ovaj album nije izuzetak, s bitnim odmakom, na njemu su dosegli dosadašnji zenit.

Od samog otvorenja nad slušateljem se nadvije upitnik, slatki odgovor se traži tijekom cijele dužine trajanja, pa i nakon toga. Kako, odakle, Isaiah Mitchell praši solo za solom, za solom, za solom, za solom?  Kako Mike Eginton mrtav hladan na basu rastura zvučnu sliku filajući rifove koji u sebi nose kako melodiju teme tako i urnebesi ritam, kojeg pak Mario Rubalcaba isporučuje u šizofreničnim količinama, kako?

Naslonjeni na najveću tradiciju jama, kraljeva šezdesetih, grupe Cream, Earthless u sat i nešto trajanja albuma ne posustaje ni jednog trenutka, „bilda“ tempo iz sekvence iz sekvencu, manijakalno ga mijenja i ponovo mu se vrača. I kad ste pomislili da više ne može, brže ne može, sadržajnije ne može, .. , „je boga jokina“, kreću u stratosferu, pa iz nje u ionosferu i pitaj boga koje sve sfere, jer ne postoji toliko slojeva koji omotavanju zemaljsku kuglu koje oni nisu probili.
Nisu rijetki trenuci odlaska u bestežinsko stanje, kad nirvana vakuuma odlijepi slušatelja od sadašnjosti i premjesti ga u sferu u kojoj caruje samo svjest u svom energentskom obliku.


Earthless – “Violence Of The Red Sea”

Ne postoji intermezzo na albumu, ne postoji trenutak koji glumi ulogu “mosta, od- do“, ne postoji sekvenca u kojoj bi se moglo reći da su “pjesnici” malo pretjerali.

Sazdan od četiri kompozicije, jamovskom tektonskom snagom “pomjeraju” zvuk u glavi stvarajući, ne kaos u njoj, već granitnu građevinu poliranu do savršenstva „monolita iz Odiseje 2001“.

“Violence Of The Red Sea” otvara album i gura ga brzinom svjetlosti u naša čula. Otvara ogromna, teška vrata olovnom i rifovski protkanom jamu, koji će se provlačiti kroz cijeli album. U manjoj ili većoj mjeri “opener” determinira cijelo ostvarenje i čemu tajiti, njegov status jest status svake kompozicije posebno i na kraju samog albuma.

Najkraća kompozicija, „Equus October“, vinjeta u usporedbi s ostalima, traje samo pet minuta i jedina je u kojoj je atmosferičnost izričaja nadređena furioznom rifu u razarajućem ritmu. U maniri najbolji psych radova šezdesetih uvodi nas u epsku naslovnu temu.

Nenaviklom slušatelju će se fragmenti tridesetominutne “From The Ages” učiniti naporni, ali zahvaljujući tantričkoj komponenti, ova je zamka izbjegnuta za sve koji je žele slušati. Trideset minuta koji nas vraćaju u prošlo stoljeće, bez da mrdnemo guzicu iz ovoga.


Earthless – “Uluru Rock”

Earthless su isporučili vanvremenski album, esencjalno naslonjen na kombinaciju opusa T2 i japanskih progresivaca Flower Travellin Band, no, ne libe se izleta u Black Sabbath vode, a da o Cream ne govorimo.
Spajajući sve ove utjecaje, Earthless stvara svoje ultimativno djelo. Da nakon ovoga albuma ne izdaju više ni jedan, ostat će zapisani u analima muzičke umjetnosti ovog stoljeća kao bend koji je na najmoćniji način revitalizirao jedan od najkarakterističnijih izričaja prošlog stoljeća i pri tom ga bezbolno prenio u novo stoljeće.
Ili drugim riječima, sublimirano u jednoj rečenici: poezija zvuka nabrijanog do granica pucanja!

E sad, svi vi koji ste imali strpljenja pročitati ovaj tekst, čudite se, i pitate, da li to zaista tako?

Album imate u cijelosti ispod ovog teksta, zavarite potenciometre i krenite na putovanje, i kad jednom krenete, nema povratka, moći će te samo potvrditi moje riječi!


Earthless – “From The Ages” / cijeli album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh