Dokumentarci, dokumentarci, … !

Zlatna koka!

Ima tome već poprilično da je industrija uvidjela da uz minimalna ulaganja može izvući pristojan povrat i lijepu zaradu od dokumentarnih filmova kojima je tematika rock muzika prošlog stoljeća. Vječno gladni auditorij, sada već u poooodmakoj dobi bez previše pitanja konzumira sve što mu se nudi, a nudi se poprilično toga.

Dokumentarci se proizvode na svim kontinentima i variraju u kvaliteti, čak pojedini predstavljaju poprilično veliko iznenađenje, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu. Bespredmetnim filmovima kojima je pomalo nejasna svrha postojanja, a ako i jest, onda je nemušto „skockan“, autori se nisu proslavili. Tipičan primjer te tvrdnje  je film o grupi  Genesis, „Sum of the Parts“, kojeg je napravio BBC-a. Pomalo čudno da i BBC može tako promašiti, ali i najvećima se događa. Još je jedan u nizu s predznakom minus, dokumentarac o Ritchie Blackmoreu, koji je tog umjetnika toliko površno donio da se prosječnom konzumentu rocka prošlog stoljeća nakon njega nameće stotinu pitanja, koje je odgovore trebao naći u filmu, a nije.

S druge pak strane, svi dokumentarci nastali pod palicom velikog Martin Scorsesea, pa dokumentarac o Lemmyju, Janis Joplin, Joy Division, pa i Jimi Hendrixu, da ne nabrajam dalje, su vrh produkcije i svaki od njih ima posebnu i sadržajno bogatu priču.

U tom razredu vidno odskače “Searching For Sugar Man”, koji je svojim nestvarnim, ali istinitim sadržajem pobrao ne samo dobre kritike, već i nebrojeno nagrada čak i van svoje kategorije.

Opravdanja o obilju materijala kod loših prikaza povijesnih muzičkih osoba ili grupa jednostavno nemaju nikakvo uporište, jer izvanredan dokumentarac o grupi The Eagles traje integralno više od 4 sata. Stoga su ga podijelili u dva djela i „guess what“, nikome nije smetalo da su u dva djela, nikome nije smetala dužina, jer filmovi su napravljeni po „PS“-u.

U tom obilju dokumentiranja povijesti muzike prošlog stoljeća, ovih dana stižu nove najave, ne samo jedna ili dvije već …

Hajmo redom:

„Once Were Brothers: Robbie Robertson and The Band“

Dokumentarac o grupi the Band i Robbie Robertsonu će biti premjerno prikazan 05. Rujna u Torontu na Toronto International Film Festival (TIFF). Film će dokumentirati fazu dok je The Bend bio prateći bend Bob Dylana, odvajanje od njega, njegovu nesebičnu pomoć i nastanak prvog, antologijskog albuma „Music From Big Pink“

„Linda Ronstadt: The Sound Of My Voice“

Dokumentarac o ovoj umjetnici će se početi prikazivati početkom Rujna u svim američkim kinima. Za poznavatelje prilika u muzici tog doba kad je bila na vrhu, nije nepoznata činjenica da je grupa The Eagles bila njen prateći bend (ime the Eagles su si nadjenuli nakon što su se odvojili od nje!)

ZZ Top: That Little Ol’ Band From Texas

Prije par dana se počeo prikazati film o grupi ZZ Top. U povodu pola stoljeća od osnutka, bradonje su krenule s celuloidnom trakom prema publici. Za sada se film prikazuje samo u USA, dok su u Rujnu predviđene projekcije u Europi i Australiji.

https://youtu.be/nNkb8be3wlA

Cinema Strangiato 2019

Rush je prestao s radom, ali opus i dalje izaziva nesmanjeno zanimanje publike. Kako i neće kad im je opus toliko diversificiran i kvalitativno monumentalan, da pokriva ogromnu lepezu svih ukusa, dakako, teškog i progresivnog usmjerenja.

Premjera filma je bila ovih dana.

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh