Deep Purple – „Machine Head“

Ožujak – 1972.

album-art

00:00

Deep Purple objavljuje komercijalno najuspješniji album, „Machine Head“.

Kažem komercijalno, jer osobno, ipak više preferiram „In Rock“, no tu se radi o ukusu.

Album „Machine Head“ će ostati upamćen po mnogo čemu. Kao prvo, pokušao se realizirati u Švicarskoj, no, požar u kasinu u kojem je bio studio ih je omeo u prvobitnoj namjeri.

I za današnje pojmove, nepojmljivo, nisu odustali, već su iznajmili dodatne sobe u hotelu u kojem su stanovali i od njih napravili studio. Koliko su god mogli, odvojili su instrumente po sobama, koje su svaka za sebe igrale ulogu “boot”-a u studiju. Tako je Ian Pice s bubnjevima završio u zahodu, dok je u susjednoj spavačoj sobi bio Jon Lord na orguljama. I pored “neljudskih“ uvjeta za snimanje, svi znamo što je iz toga ispalo.

Inače, na album se nalazi antologijska kompozicija „Smoke on the Water“, nastala kao direktna inspiracija Blackmorea kad je vidio oblake dima nad jezerom.


Deep Purple – “Smoke on the Water”

Album „Machine Head“ je etablirao Deep Purple kao veliku grupu i jednu od velikog tria, nosioca heavy zvuka, koje će prerasti u Heavy Metal.

Spomenut ću još i to, požar je nastao za vrijeme koncerta Franka Zappe, kad je neki posjetitelj zapalio baklju.

A s osobne strane, „Machine Head“ je poseban album, jer bio je to prvi LP album kojeg sam kupio!


Deep Purple – „Machine Head“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh