The Beach Boys – “Surfin’ U.S.A.”

Ožujak – 1963.

The Beach Boys izdaju drugi album, “Surfin’ U.S.A.”.

Album instant dolazi na Billboard Top listu, penje se na drugo mjesto. Na listi boravi punih 78 tjedana i time sebi priskrbljuje zlatnu tiražu. Koliki je bio uspjeh ovog albuma kazuje činjenica da je proglašen za najznačajniji album pre-Beatles ere u Americi.

Album nosi naslovna pjesma “Surfin’ U.S.A.”, koja hara top listama duž američkog kontinenta.

Uz ovu pjesmu se veže i incident, veoma čest u to vrijeme (Led Zeppelin su karakteristični primjer!). Naime, kao autor naslovne pjesme “Surfin’ USA” je bio potpisan samo lider grupe Brian Wilson iako je bilo očito da je pjesma obrada, i to velikog hita Chucka Berryja, „Sweet Little Sixteen“. Uslijedila je sudska tužba, te je danas kako autor naveden Chuck Berry.

Za razliku od Amerike, u Engleskoj album nije tako sjajno prošao. Izdan je tek 1965. godine??? i došao je do #17. mjesta UK Top liste albuma. Objašnjenje za zakašnjelo izdavanje i “loš” plasman na listama i nije bio neočekivan. Naime surf rock je američko dijete, rođen na plažama Californije. Promovira sport i način života koji je u ostatku svijeta, pa i u Engleskoj, nepoznat.

Sam album se snimio u prvom tjednu 1963. godine, za ono vrijeme na standardan način. Grupa je imala sve materijale spremne, snimalo se u živo, uz sitne korekcije i to je bilo to!


The Beach Boys – “Surfin’ U.S.A.”

Ono po čemu je još značajan ovaj album u karijeri the Beach Boysa jest novi pristup vokalima i njihovom snimanju. U stvari, ovo je album na kojem su the Beach Boys razvili svoj prepoznatljiv stil višeglasnog pjevanja, koji im uskoro postaje zaštitni znak.

Tako su petorica golobradih momaka krenula u križarski pohod na establišment, mijenjajući percepciju muzičke produkcije.

I ono najbitnije u ovoj priči,  spremni su dočekali invaziju sa Otoka. Iz bitke s novopridošlicama, Beatlesima i Stonesima, su izašli još jači i veći, spremni za snimanje svog remek djela “Pet Sound”.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh