Cream – “1966 – 1972” (7 LP – Box Set)

Studeni – 2014.

Na tržište je lansirana nova kolekcija. Ovaj puta se radi o box setu grupe Cream, koji sadrži kompletnu diskografiju benda, četiri studijska i dva živa albuma. Sva izdanja su na 180 gr. vinilu, u originalnim omotima i svi zajedno zapakovani u tvrdoj kutiji.

Ukoliko ste malo stariji ljubitelj muzike, onda sigurno imate sve ploče koje su izdali Cream, i to na vinilu dakako. Prema tome, izlišno je razglabati o njihovom sadržaju i uticaju koji su napravili na muziku, pogotovo na onu koja je došla nakon raspada benda.

Ono na čemu se treba temeljiti pristup ovom setu jest njegova kvaliteta ili bolje rečeno, vjernost reprodukcije koja je izbalansirana i očišćena u studiju, a da pri tom nije nestalo ono izvorno, ono po čemu je Cream bio i ostao ono što jest – legenda!

Kvaliteta snimaka je iznad prosječna, što su ukazale i bezbrojne recenzije na netu. (Nisam imao priliku poslušati niti jednu snimku, ali ako je vjerovati, tolika je razlika u reprodukciji basa Jack Brucea, da predstavlja svojevrstan šok, toliki da, teško za povjerovati ali .. , na trenutke zasjenjuje samog Eric “God” Claptona.)

S druge strane bubnjevi Ginger Bakera su još više istureniji i naglašeniji u svojoj jazz varijanti.


Cream – “Sunshine of Your Love” / promo

I na kraju Eric Clapton. U to vrijeme je bio gledan i tretiran kao bog gitare. Njegovo umijeće kreiranja rifa iz “ničega” s genijalnim, božanskim osjećajem za tranzicije iz sola u rif i obrnutom, na novim snimkama je dovedeno do savršenstva.

Cream je bio sastav koji je imao svojih loših trenutaka, daleko od toga. Pogotovo kad bi frcale iskre između Bakera i Brucea, a Clapton smirivao situaciju. No, visine koje su omeđili svojim svirkama, nitko do današnjih dana nije dosegao i neće sigurno.

Drugim riječima, znam da djeluje otrcano, ali, očito je da će svi ljubitelji jednog od najvećih, ako ne i najvećeg benda u povijesti roka, ipak posegnuti u džep i kupiti ovaj box set.

A stare ploče, one ionako imaju kolekcionarsku vrijednost, te će im cijena stalno rasti i bez da se slušaju.

Dapače, manje će se trošiti!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh