Colosseum – “Daughter of Time”

Prosinac – 1970.

album-art

00:00

Progresivna grupa Colosseum izdaje treći (četvrti) album, “Daughter of Time”.

Konfuziji broja albuma pridonosi činjenica da je ovom albumu prethodio album “The Grass Is Greener”, koji je izdan samo na američko tržište i bio je sastavljen većinom od kompozicija s prva dva albuma grupe. No, na njemu su se našle i neke nove, koje će, eto slučajnosti, obilježiti drugi dio života ove grupe.

Album “Daughter of Time” donosi grupi u naponu stvaralaštva i postaje komercijalno najuspješniji u opusu do tog trenutka. Pomalo bizarno, jer na albumu po prvi put sudjeluje druga inkarnacija benda, s Clem Clempsonom i Chris Farloweom. Ovaj će duo “debelo” obilježiti postojanje ove grupe i za vrijeme njihovog djelovanja će u biti ostvariti svoj najveći domet. Govorim o nasljedniku albuma “Daughter of Time”, o albumu “Colosseum Live”.


Colosseum – “Daughter of Time”

Povijesno gledano, “Daughter of Time” se ipak može promatrati kao uvod u “Colosseum Live” i to iz mnogo razloga. No, ovo je tema za drugu raspravu.

Kuriozitet albuma jest i sudjelovanje članova grupe u nastajanju i snimanju kompozicija. Samo jedna kompozicija na albumu, “Three Score and Ten, Amen” donosi sve članove benda. Ostale su zastupljene u obliku solo točke (bubnjevi solo “The Time Machine”) ili su članovi djelomično uključeni u nastajanje i snimanje.

Ta anomalija nije utjecala na status albuma, jer je nastao u vrijeme kad je širi auditorij poče otkrivati ovaj sastav. Po izlasku, album se penje čak i na komercijalne top liste. U Engleskoj dolazi na impozantno #23. mjesto i oko te pozicije stoji punih pet tjedana.


Colosseum – “The Time Machine”

I za ovu priliku, pomalo bizarna kritika jednog od najeminentnijih pera tog doba. Pored povoljne ocjene, Mike DeGagne je albumu zamjerio “nedovoljnu dužinu kompozicija“!?
To je obilato ispravljeno na sljedećem, živom albumu “Colosseum Live”.

Nakon svih ovih godina, album “Daughter of Time” ipak ne zaslužuje mjesto na vrhu opusa grupe, jer tu ga je smjestio auditorij koji nije bio upoznat s ranijim opusom. U to vrijeme nije bilo neta, a mediji su isto tako bili fokusirani na velike, te je Colosseum s prva dva albuma tek pridobivao sljedbenike, da bi ih osvojio s trećim (četvrtim) albumom. Stjecajem okolnosti, to je bio “Daughter of Time’.

Daleko od toga da je album loš ili nezreo, ali jednostavno, iako je drugačiji od prethodnika, svojim dometima nije ih prestigao.

Bilo kako bilo, album “Daughter of Time” je tu, i svojim postojanjem obogaćuje naše živote!


Colosseum – “Daughter of Time” / full album

 

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh