The Doors / posljednji nastup!

Prosinac – 1970.

Sve jednom mora krenuti i doći na neki kraj. U ljudskoj je prirodi da osobni neminovni kraj odgađa što je više moguće, a mnogi potajno dakako žele besmrtnost. No, Jim Morrison je bio na sasvim suprotnoj strani, požurivao je kraj svim mogućim sredstvima, kad mu nije uspjelo s drogama, pokušao je s alkoholom.

I dobro mu je išlo. Od „stonirang“ poete pretvorio se u pijanog debeljka, koji je neumorno kroz jetra filtrirao alkohol, do te mjere da su i ona u jednom trenutku rekla, “aj mimoiđi me”. Ne jednom je pao u alkoholnu komu, a u pravilu je sve koncerte matične grupe pretvarao u noćnu moru, kako za pajdaše s kojima je bio na sceni tako i za publiku koja ga je dolazila i dolazila gledati. Kao noćni leptiri na jako ponoćno svjetlo, publika se ljepila na njega, a on je radio sve da je odbije od sebe.

U tom je ozračuju protekao i posljednji nastup grupe the Doors.
Bend je izašao na pozornicu Warehouse dvorane u New Orleansu pred pun auditorij. Sve je u biti počelo dobro, poglavito jer Morrison i nije bio na pozornici. Ipak nakon uvodnog „Roadhouse Blues“ bilo je jasno da je Morrison „mortus“ i da će se koncert teško privesti kraju. Prvih nekoliko numera je i uspio odraditi, uz permanentno zaboravljanje teksta i mumljanja umjesto recitiranja.

I onda je za izvedbe “Light My Fire”, Jim sjeo na pozornicu, prekinuo koncert i počeo pričati viceve koji se nikom nisu svidjeli, niti se itko smijao..

Dakako, sve je bilo popraćeno ekscesima na pozornici, između ostalog, onako pijan se naslonio na bubnjeve i onda ga je Densmore odgurnuo da je ovaj pao na suprotnu stranu, vitlajući mikrofonom. Nekoliko je puta tresnuo stalak mikrofona o pozornicu i naposljetku se odšetao s nje.
Bila je to točka na „i“, koncert je prekinut uz burno negodovanje auditorija.

Nakon „koncerta“ preostala trojka, Ray Manzarek, John Densmore i Robby Krieger su jednoglasno odlučili da otkazuju ostatak turneje (koja je tek počela), i vraćaju se u studio da bi kompletirali sljedeći album grupe „LA Woman“.
Iako su teškom mukom privoljeli Morrisona da uopće počne raditi na albumu, ovaj put je bilo skoro nemoguće ga vratiti u studio. Ali nekako su uspjeli i Jim  je odradio ostatak vokalnih dionica.

Ostalo je povijest!
Album „LA Woman“ izlazi i penje se na vrhove top lista, Jim Morrison leti za Pariz ne čekajući njegov izlazak. Bio je to put u jednom smjeru.

Kao kuriozitet posljednjeg nastupa, ostala je snimka kompozicije „Riders On The Storm“, koja je tada po prvi, ali i zadnji put bila izvedena.
Poslušajte!


Prva i posljednja izvedba  – “Riders On The Storm”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh