Frank Zappa
1940. – 1993.

Prosinac – 1993.

Tog Prosinca 1993. godine svijet je izgubio jednog od najvećih, najproduktivnijih, i mnogo čemu „naj, umjetnika, Frank Zappu.

Vrednovati njegov rad i danas je skoro nemoguće, jer taj je čovjek bio u svemu što je mirisalo na muziku.

Još je početkom šezdesetih osnovao grupu The Mothers of Invention, koja je svojim lucidnim pristupom, nesvakidašnjom kvalitetom, muzičkom višeslojnošću i izrazito staričinom i ubojitom lirikom obilježila razdoblje u kojem je djelovala. Rad grupe se u biti poistovjećuje s Frank Zappom, što je donekle točno. Zappa je bio sve, od kreativne lokomotive do lucidnog frontmana i genijalnog gitariste.

No, u tom razdoblju se isto tako moraju dati krediti članovima benda, koji su svaki za sebe, za vrijeme boravka u grupi, a pogotovo nakon njega, napravili impresivne karijere. U biti, sam pridjev ispred imena “svirao s Frank Zappom” je otvarao sva moguća vrata, kako diskografskih kuća tako i koncertnih dvorana. (pandan u filmskom miljeu s Woody Allenom ).

Solo karijeru je počeo za vrijeme života grupe i to izdavanjem lucidnih albuma poput prvijenca “Lumpy Gravy”, do remek djela “Hot Rats”. Pa i kasniji opus mu je bio sve samo ne uobičajen.

zappa inFrank Zappa je izdao za života pedesetak studijskih albuma (i još je toliko izdano nakon njegove smrti!). Na tim albumima je bilo doslovno svega, jer njegov genij nikad nije mirovao. Od kako je krenuo s rock muzikom, skakao je u jazz, pa u derivat, jazz rock, u kojem je dao genijalna ostvarenja, pa onda u blues. Njegovi izleti u progresivnu muziku su legendarni i koncerti tog doba će zauvijek ostati u analima modernog izričaja.

No, to je bio samo početak, jer Zappa je bio skladateljski genij koji je kreirao neke od najrafiniranijih i najkompliciranijih kompozicija muzike ovog doba. Njegova suradnja sa simfonijskim orkestrima, big bendovima je potakla čak ljubitelje klasične muzike i klasičnog jazza da upute pogled prema njemu.

I ne samo to, za cijelo to vrijeme je izdavao paralelne albume uvrnute rock provenijencije.

Kad mu je početkom devedesetih postavljena dijagnoza, umjesto da se kao svi ostali u sličnim situacijama povuku i posvete obitelji, Zappa se zakopao u studio i u par godina snimo opus koji i dan danas izlazi u redovnim intervalima. Ako se zna da je za života izdao 57 studijskih albuma, a danas ih je na tržištu 102, onda je komentar nepotreban.

Frank Zappa je bio neponovljiva pojava na umjetničkom nebu, čovjek koji je objedinio sve moguće vrste muzike i pretvorio ih u moderni izričaj koji će se tek proći svoj vrijednosni sud.

Tijekom života je u razgovorima za medije uvijek zastupao otvorenost društva, slobodu mišljenja i dakako, uvijek bio u sukobu sa zaostalim elementima društva.

U tom kontekstu, za kraj ove kratke crtice o velikom Zappi, jedna od njegovih misli:

Um je kao padobran, ne radi dok se ne otvori!

na vrh