Wishbone Ash – “Wishbone Ash”

Prosinac – 1970.

album-art

00:00

Wishbone Ash izdaje album prvijenac.

Bio je to punokrvni uradak golobradih mladića, koji su jedva dosegli punoljetnost (a neki u bendu ni to!). Zrelost finalne verzije albuma je čak i u ono vrijeme bila iznenađenje, te su i kritika i publika prigrlili ovaj album, i time ga doveli na #29. mjesto UK top liste albuma.
Lijep doseg grupe za koju se par mjeseci prije nije niti znalo.

A priča o ovom albumu, i počecima grupe, kao i mnoge prije, a i nakon nje, počinje čistim slučajem. Naime, Wishbone Ash su otvarali koncert za Deep Purple, te je za vrijeme tonske prove Ritchie Blackmore sam za sebe sviruckao u kantunu pozornice. U sredini tonske prove pridružuje mu se Andy Powell, te njih dvoje odrađuju improvizaciju koja se očito usjekla Blackmoreu u sjećanje. Nakon što je pogledao grupu tog dana, naziva matičnu diskografsku kuću MCA Records i preporučuje Wishbone Ash za snimanje albuma. Znajući od koga dolazi preporuka, dileme nije bilo. Nedugo nakon koncerta Wishbone Ash dobiva poziv za snimanje, ulaze u studio, i .. , ostalo je dobro znana povijest.


Wishbone Ash – Phoenix

Wishbone Ash nije bio prvi bend koji je donio dvije gitare na pozornicu, ali ono što jest bio prvi i jedini, bio je njihov odnos, slaganje, nadopunjavanje, unisono sviranje, ukratko, nitko prije njih nije tako tretirao dvije gitare u kompoziciji. Kad na to još stavimo i ljepotu dionica, redom melodičnih do pjevnosti, onda postaje jasno zašto je Wishbone Ash postao instant senzacija u muzičkim krugovima netom nakon izlaska prvog albuma.

Sam album je više prog orijentiran, tako da ondašnju „b“ stranu vinila zauzimaju samo dvije kompozicije. No, žanrovska pripadnost nije nikad determinirala ovaj bend, pa tako nije ni s prvijencem.

Drugi album grupe „Pilgrimage“ je donio grupu u još zrelijem izdanu, da bi s trećim albumom „Argus“ definitivno ušli u povijest.

Izuzev četvrtog albuma koji je još uvijek, koliko toliko, na tragu prethodnika i dakako živog albuma, ostatak opusa se nažalost sveo na recikliranje već znanog, te u povijesnim okvirima, Wishbone Ash kotira na vrhu rock ‘n’ rolla  s prva tri (četiri) i živim albumom.

Dovoljno da uđu legendu!


Wishbone Ash – “Wishbone Ash” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

na vrh