Wishbone Ash – “Argus”

Travanj – 1972.

Grupa Wishbone Ash izdaje treći album „Argus“.
Malo je reći da je album eksplodirao u rockerskim krugovima, jer ono što je donio, pokrilo je daleko više od uskog segmenta jednog žanra.

S prva dva albuma, istoimenim prvijencem i drugim „Pilgrimage“, Wishbone Ash bruse svoj specifični izričaj, te ga na trećem, dovode do savršenstva. Dvije gitare, lepršava i melodiozna sola, medieval tematika u lirici, crtica teškog izričaja, crtica psihodelije i naznaka progresivnog, je albumu donijela auru velikog.
I bio je, po svim je anketama tog doba uvrštavan u gornji dio kad se proglašavao album godine.

Interesantno da je album nastao u eri dominacije koncept albuma, i uz neki fleksibilni pristup, mogao bi se kao takav i opisati, što bi mu priskrbilo dodatne „poene“, no, autori su stali na stanovištu da „Argus“ nije konceptualni album, već zirka kompozicija za čiju su inspiraciju „krivi“ medieval stihovi i utjecaja muzike tog doba.

Danas je sve to skupa irelevantno, jer album „Argus“ i danas zrači svježinom kao da je izašao „prije neki dan“, sve su kompozicije svijet za sebe i svaka za sebe komotno je mogla u obliku singlice na top liste. (dakako, ne današnje!).


Wishbone Ash – “Warrior”

No, album sa sobom nosi još nebrojeno interesantnih činjenica. Kao prva, album je producirao Martin Birch, institucija za mix pultom, koji i danas vlada produkcijom velikih bendova.
Omot je jedan od onih velikih, preslika sadržaja albuma. Dizajnirao ga je veliki Storm Thorgerson, autor nekih od najvećih omota u prog muzici. Pa i sam sadržaj omota nosi svoju priču, nevezanu za album. Naime, ratnik koji gleda u daljini i prikazan je s leđa, prema nepotvrđenim, ali vjernim informacijama, poslužio je kao model za kreaciju Darth Vadera iz Star Warsa.

I kao mnogi veliki albumi i „Argus“ je doživio re-izdanje, i kao mnogi veliki albumi doživio je da su na re-izdanju bonus pjesme i kao mnogi veliki albume ti bonus dodaci ruše cijeli originalni koncept, te je preporuka autora ovi redaka, izbjegavati izdanja na kojima se nalazi  “No Easy Road”. Pjesma jednostavno ne pripada tu i točka. (identičan slučaj s proširenim izdanjem albuma „Garden“, John Foxxa!).

Kreativna putanja benda nakon ovog albuma kreće prema silaznoj putanji. Wishbone Ash će se još vratiti sa živim albumom „Live Dates“, no sva studijska ostvarenja nakon albuma „Argus“ jednostavno nisu izdržala teret vremena, kako u trenutku izlaska, tako i danas.

Imaju i ona svojih trenutaka, daleko od toga, no, veličinu albuma „Argus“ ni jedan nije uspio niti dotaknuti.


Wishbone Ash – “Argus” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh