Chicago – “Chicago II”

Siječanj – 1970.

Nakon početnog booma na sceni grupa Chicago dobiva šansu za drugi album. U međuvremenu mijenjaju ime iz Chicago Transit Authority u Chicago, jer je istoimena javna prijevozna tvrtka prijetila sudskom tužbom radi imena.
Stoga i album koji je izašao kao nasljednik uspješnog „Chicago Transit Authority“ nosi naziv „Chicago“, ali ga je povijest, uz blagoslov grupe, radi lakše identifikacije preimenovala u „Chicago II“.

Bio je to prvi album pod novim imenom grupe i bio je to prvi album koji je imao rimski broj slijeda u svom nazivu.

No, bio je to prvi album na kojem je grupa, odnosno članovi, svaki za sebe, skladao i dolazio s (polu) gotovim materijalom koji se u studiju razvijao u kompoziciju koja se našla na albumu. Pa i sve to skupa je bio samo uvod u sam sadržaj albuma, jer je grupa evoluirala izričaj do te mjere da je odmak od prethodnika bio „tektonski“.

O čemu se radilo?

Na prvijencu je grupa Chicago kombinirala blues, rock s jazzom, ali u finalnom izričaju bio je to jazz rock kojem su pristupili s rockerske strane. Pogotovo se to odnosi na kompozicije na kojima je Terry Kath eksploatirao svoje umijeće ili još bolje rečeno, genijalnost na gitari.


Chicago – “25 or 6 to 4”

Nasljednik je bio nešto sasvim drugačije. „Chicago II“ je u sebi donio koktel jazz rocka (s dalekim primjesama bluesa) u kombinaciji s funkom, manje i soulom, više. No, bio je to samo dio, jer kompozicije su koketirale s klasikom, kako esencijalno, tako i strukturno, pa u nekim naznakama i izvedbeno. Drugim riječima, „Chicago II“ je od trenutka bio samostojan album i hvale vrijedan, da ne kažem hrabar, iskorak u nepoznato.

No, taj se korak i te kako isplatio. Album po samom izlasku pobire lovorike poglavito medu auditorijem, koji ga nosi na Billboard (#4. mjesto). Ni singlice skinute s njega, koje postaju koncertni standardi grupe, (“25 or 6 to 4” , “Make Me Smile”, “Colour My World”), ne prolaze ništa lošije.


Chicago – “Ballet for a Girl in Buchannon”

Sve to je pridonijelo da album već u prvom mjesecu života postigne zlatnu tiražu.

Kritika je bila podijeljena, jer ona priča o svinjama i biserima, koja nikad ne zastarijeva, je dobila još jednu varijantu. Davanje atributa albumu kao dosadnom ili pak sterilnom, može samo slijepac kraj zdravih očiju, s pomjerenim mjerilima vrijednosti ili suženog mentalnog horizonta.
No, bilo je i povoljnih, pa i odličnih kritika. Povijesno gledano, kao i u mnogo slučajeva, album se udobno smjestio u sam vrh opusa ove grupe, a pogotovo ako ga promatramo kroz cijeli opus u kojem mu većina albuma gleda u leđa.

Za sve ljubitelje grupe Chicago, „Chicago II“ je neizostavna stanica u razumijevanju htijenja i umjetničkog poriva ovog benda, sačinjenog od kreativaca od kojih je svaki za sebe mogao napraviti impozantnu karijeru, ali su se odlučili na zajednički rad, kako bi svoj bend doveli tu gdje jest danas.
A gdje je, to znaju svi koji vole muziku!


Chicago – “Chicago II” / full album

 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh