Simon & Garfunkel – “Bridge over Troubled Water”

Siječanj – 1970.

Simon & Garfunkel su jedan od rijetkih, ako ne i jedinstveni primjer u povijesti rock muzike, koji su se povukli na vrhuncu slave. Teško je čak i s ove povijesne distance ocijeniti koliko je to bio taktički potez, kako bi ostali bi ostali veliki u kolektivnoj memoriji ili pak splet okolnosti koji su dovele do neminovnog razlaza.
Bilo kako bilo, Simon & Garfunkel su na vrhu hranidbenog rock lanca, svojim su pjesmama i izvedbama u redovnim intervalima robili top liste i dakako, džepove sljedbenika, te je budućnost, bar što se tiče pogleda iz vanka, bila zagarantirana.

Šlag na torti je stigao u obliku albuma “Bridge over Troubled Water”. Peti i ujedno i posljednji album ovog dua je bio apsolutni hit na svim kontinentima, top listama, radio frekvencijama …. .

Kako i ne bi kad je pored naslovne kompozicije koja je samim  izlaskom sebi priskrbila besmrtnost, album obilovao isto tako apsolutnim hitovima, “Cecilia”, “El Condor Pasa (If I Could)”, “The Boxer” …… , koje su pak svaka za sebe dosegle vrhove top lista kao singlice.


Simon & Garfunkel – “Bridge over Troubled Water”

Sam nastanak albuma i nije nagovještavao ovakvu lavinu hitova. Naime, Art Garfunkel se sve više okretao filmu, dok je Paul Simon sve više vremena provodio u studiju komponirajući i bruseći svoj izričaj. Situacija proje ulaska u studio za snimanje novog materijala je bila poprilično kaotična, jer ovaj put nisu slijedili uhodanu shemu da Paul napiše par pjesama, uđu u studio i zajedno ih izbruse, te proces krene od početka s novim setom sirovih pjesma. Ovaj je put Paul permanentno bio u studiju, a Art je dolazio i odlazio. Možda se i tu krije pukotina koja je narasla do gabarita da duo više nije mogao zajedno?

Interesantno je da album po samom izlasku i nije dobio unisono pozitivne ocjene od strane službene kritike. U tom kontekstu je karakteristična jedna kritika koja kaže da se album sastoji od nekoliko dosadnih trenutaka, okruženih biserima …??
Dobar dio recenzija nije bio daleko od ove.
Na drugu pak stranu, oni koji su vidjeli album u svjetlu u kojem je sjao nisu imali problema, te su se ocjene kretale od najvećeg albuma epohe, do remek djela.

“Bridge over Troubled Water” je jedan od onih albuma koji traju vječno, bez obzira na trendove i trenutnu modu, jer posjeduju esencijalni element koji stvara ugodu, vječnu melodiju.

Stoga, složio bih se s djelom ondašnje kritike i napisao samo – remek djelo!


Simon & Garfunkel – “Bridge over Troubled Water” / full album


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh