Alex Harvey
1935. – 1982.

Veljača – 1982.

The Sensational Alex Harvey Band je bio jedan od najžešćih bendova glam pokreta, koji su redovno izazvali tarapanu u gledalištu i samo jedan u nizu bendova u povijesti muzike koji nikada nisu uspjeli energiju s pozornice u potpunosti prenijeti u studio. Daleko od toga da su albumi bili slabi ili neuspješni, redovno su obitavali na top listama, iako nikad dalje od sredine.

Lokomotiva benda Alex Harvey, karizmatični frontman koji je suvereno vladao pozornicom, počeo je karijeru sa svojim Big Beat Bandom kao predgrupa tadašnjoj lokalnoj koncertnoj atrakciji Johnny Gentle and His Group. Ovo i ne bi bilo vrijedno spomena, da se iza „His Group“ ne kriju ni manje ni više nego Beatlesi, koji su bili prateća grupa Johnnyju na turneji.

Odrastao na Dixieland jazzu i skiffleu, Alex pokušava razviti svoj stil i pronaći se u nečem što bi bilo i komercijalno i dobro. Ne uspijeva, te se priključuje orkestru koji svira u mjuziklu „Kosa“. Tu ostaje punih pet godina, u biti, dok mu nisu sazrele ideje o novom putu. Prisjetimo se, glam pokret se upravo rađao. I pored karakteristično kičerajskog omota, u sebi je u većini slučajeva sadržavao kvalitetni sadržaj.

Zajahavši na krilima novog pokreta, Alex Harvey osniva novi bend i kreće u pohod. Već su prvi koncerti s autorskim materijalom dali naslutiti da je na pravom putu, što se i potvrdilo nakon izlaska prvog albuma „Framed“. Iako prvijenac, pa ni nasljednici nisu uspjeli uhvatiti sirovu esencu koncertnih nastupa, bili su dobro pozicionirani, omogućivši Alexu relativno udoban život rockera (koliko je uopće taj naziv prikladan za to vrijeme!).

Interesantno je da bend nikada nije postigao zapaženi rezultat u Americi, iako je odradio nekoliko turneja, osim, e ovo je interesantno, osim u Clevelandu, gdje su stekli kultni status. U nekoliko se navrata pokušalo protumačiti ovaj fenomen, ali jednostavno nitko nije došao do nekog logičkog zaključka, osim, „dogodilo se!“.


Alex Harvey Band – “Next” 

Da sve bude u stilu, pobrinuo se sam Alex. Nakon što su lansirali par hitova kojima su posjetili top liste, Alex napušta svoj bend i nastavlja solo karijeru. Bend pod njegovim imenom, bez njega, izdaje par nezapaženih albuma i postepeno se gasi u anonimnosti.

Alex po napuštanju benda izdaje dva solo albuma nakon kojih odlazi na turneje. Prilikom odlaska na koncert u Belgiju, na putu doživljava srčani udar, od kojeg nedugo nakon toga umire.

Povijest će teško memorirati Alex Harveyja kao neku veliku osobu prošlog stoljeća, jer već u ovom stoljeću, Alex je nepoznanica čak i za ljubitelje muzike tog doba. Ali ono što bi morala zabilježiti i memorirati jesu živi nastupi koji su prema svim svjedočanstvima tog doba, graničili s nebeskim, gdje je opći urnebes bio zajednička komponenta, a litre znoja obavezna popratna pojava.

R.I.P.!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

na vrh