The Wailers/Bob Marley – „Catch a Fire“

Travanj – 1973.

The Wailers na čelu sa Bob Marleyjem izdaju peti album, i ujedno, prvi album van Jamajke.

„Catch a Fire“ izdaje diskografska kuća Island Records. Album predstavlja prekretnicu u opusu The Wailersa i Bob Marleyja, pa čak i cijelog pokreta. Naime, izlaskom albuma počinje pohod reggaea na svjetske pozornice.

Amerika i Engleska padaju nakon turneje koja je uslijedila po izlasku ovog albuma, ostatak svijeta je samo čekao odjek. On je došao brzo i zemaljska kugla je bila pokrivena magičnim reggae ritmovima.

Kad je na to sve skupa Eric Clapton izdao „I Shoot the Sheriff“, dominacija je bila potpuna.

Nije bilo umjetnika koji se nije okušao bar sa nekom temom na reggae polju. Na krilima ovog pokreta su iznikle i velike bijele grupe (Police, UB40).


The Wailers/Bob Marley – „Catch a Fire“

Za sam nastanak ovog albuma se veže pomalo bizarna priča.

Naime, The Wailersi su bili na turneju po Engleskoj s Johnny Neshom. Ovaj ostavlja band po završetku turneje i to bez cente u džepu. Ne imajući novca za povratak kući, kucaju na vrata Island Recordsa i mole ih da im pozajme novac za put, te obećavaju da će im za uzvrat snimiti ploču.

Imali su sreću da su nabasali na producenta Chris Blackwella, koji je nanjušio pravu stvar. Zauzima se da im se posudi novac i u tom uspijeva.
Priča ide dalje.

Po dolasku na Jamaicu, band ulazi u studio s pjesmama napisanih od stane Petera Tosha i Bob Marleyja. Album snimaju, Marley odlazi u Englesku s master trakom ..i .. ostalo je povijest!


The Wailers/Bob Marley – „Catch a Fire“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci