UB40 – “Signing Off”

Kolovoz – 1980.

Kad se reggae počeo prelijevati van granica Jamajke, jedna od prvih zajednica koja ga je prihvatila je bila doseljenička u Engleskoj. Kao bivša kolonija Jamajka je imala veliki dio svog stanovišta u Engleskoj i dakako, oni su sa sobom donijeli svoj ritam.

I kad je reggae eksplodirao na globalnom nivou, Engleska je planula u ritmu reggaea. (i kasnije ska). Veliki dio bijele popualcije je isto tako prihvatio reggae kao svoj izričaj, poglavito radi njegove filozofije, ali i stila života kojeg je propagirao, a koji nije bio ni malo stran mladosti tog doba :-).

U takvom okruženju nastaje UB40, koji kao svoj izričaj uzima reggae, a poruke usmjerava na socijalnu problematiku. Pa i sam naziv benda UB40 potječe od naziva obrazca kojeg su morali popunjavati nezaposleni. A njih je bilo i to oho-ho ! (i sam omot je obrazac za nezaposlene, UB40!)

UB40 veoma brzo nalazi sebe u okruženju beznađa koje je vladalo za vladavine Margaret Thatcher.


UB40 – “Tyler”

Nakon nebrojeno svirki na lokalnoj razini, ulaze u studio. Njihov ulazak u studio se donekle poklopio s finalnim potezima kojima su zaokružili svoj zvuk i izbrusili liriku u toj mjeri da njena oštrica pokrene mase. Sam rad u studiju je bio u biti neka vrst rutine u kojoj su materijalizirali svoje ideje i oblikovali ih prema svojim željama.

“Signing Off” izlazi i pobire sve što debut album može pobrati. Kritika ga je dizala u zvijezde, publika pustošila police prodavaonica u kojima se prodavao album.

Sve je bilo posloženo i to ne slučajno. UB40 su iz prve isporučili ono što će mnogi do današnjih dana označiti kao njihov najveći album i jedan od najznačajnijih albuma dekade pa i muzike prošlog stoljeća uopće. Album je prepun hitova, u biti svaka pjesma komotno može na singlicu i u vladavinu top listama.


UB40 – “Burden Of Shame”

Iako ovim albumom UB40 nije globalno prokrčio teren na kojem će djelovati, to su napravili sa sljedećim albumima, ali u Engleskoj i zemljama Europe su stekli status koji im je omogućio nesmetano djelovanje u budućnosti te ih etablirao kao jednu od najvećih grupa svog vremena.

Album je stigao na #2. mjesto UK liste albuma, a muzički magazin Q ga je 2000 godine smjestio na #83. mjesto na listi “100 Greatest British Albums Ever”.

I ona posljednja, album “Signing Off” je jedini album grupe UB40 koji se nalazi u knjizi “1001 Albums You Must Hear Before You Die”


UB40 – “Signing Off” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci