6th Thrill Blues Festival: Sve je spremno za najveći blues festival u Hrvatskoj

“Bit će bluesa k’o u priči”: U Trilj stiže jedan od najboljih svjetskih blues gitarista, princeza gospel bluesa, kao i pobjednici prošlogodišnjeg Blues Challengea u Memphis

Sve je spremno za šesto izdanje Thrill Blues Festivala!
Bajkoviti dalmatinski gradić Trilj ponovno od 30. lipnja do 2. srpnja postaje središte blues zvuka, zahvaljujući najvećem blues festivalu u Hrvatskoj i jednom od najjačih glazbenih događanja ovog oblika u jugoistočnom dijelu Europe. Po programu i organizacijskom obujmu, bit će ovo najveće izdanje festivala do sada, a na pozornicu smještenu u Gradskom parku stat će dvadeset imena svjetske i regionalne blues scene, iz ukupno osam država i s tri kontinenta.

Vodeće ime festivala svakako je cijenjeni američki gitarist i skladatelj Robben Ford, kojeg je magazin Musician uvrstio među 100 najboljih svjetskih gitarista. U svojoj bogatoj karijeri svirao je turneje i glazbeno surađivao s Milesom Davisom, Bobom Dylanom, Joni Mitchell, Dizziem Gillespiem, pa čak i grupom Kiss, a prošle je godine bio gost na talijanskom dijelu europske turneje Eric Claptona. Objavio je trideset albuma te ima i pet Grammy nominacija. Ovaj vrhunski glazbenik do sada nije nastupao u ovom dijelu Europe, stoga će njegov nastup na Thrill Blues Festivalu ujedno biti i njegov premijerni i ekskluzivni nastup u regiji.


Robben Ford – “I Make My Own Weather” (live):

Uz njega, svoj nastup je potvrdila i Sharrie Williams, afroamerička pjevačica koju krasi nadimak ‘The Princess of Rockin’ Gospel Blues’, koja je već tri puta bila nominirana za prestižnu nagradu Blues Music Awards, a 2012. je osvojila i nagradu za “Blues Album Of Year”.

Ove godine posebno mjesto u programu festivala imaju francuski bluzeri. Francuska je jedna od najjačih europskih blues država te hrvatski blues suradnik i prijatelj već dvanaest godina. Umjetnički direktor festivala Boris Hrepić Hrepa i njegov matični bend Sunnysiders već godinama njeguju suradnju s francuskom blues scenom, tako da su francuski bluzeri u Trilju prisutni još od prvog izdanja festivala. Na ovogodišnje izdanje festivala stižu The Wacky Jugs, pobjednici prošlogodišnjeg International Blues Challengea u Memphisu kao prvi francuski i uopće neamerički pobjednici tog svjetskog prvenstva u blues bendovima. Stiže i roots blues duo s francuskim šarmom Two Roots Duo. Također, svoje predstavljanje uživo imat će i mlada francuska blues nada, 14-godišnji Valentin Vasseur, koji će nastupiti s bendom The International Crossroads Project.


The Wacky Jugs – Wacky Stomp (Live @ Memphis):

Kao headliner akustičnog programa prvog dana festivala nastupit će američki blues acoustic gitarist Michael Roach i engleski usnoharmonikaš Little George Sueref koji će tijekom festivala održati i radionice.

Svojim nastupima festival će obogatiti i niz regionalnih imena blues scene. Iz Makedonije dolazi energični duo In the Mood, zatim iz Banje Luke stižu Tobacco Blues Band, a od domaćih bendova tu su vrhunski Bosak & The Second Hand, koji su u zadnje tri godine objavili tri albuma, D.K. & First Timers Danka Krznarića, koji promovira svoj odlični album prvijenac “Above the Clouds”, Sunnysidersi koji će izvesti i nekoliko pjesama sa svog još neobjavljenog petog albuma, kao i splitski InRoots koji promoviraju svoj EP. Tu su i tradicionalni domaći bendovi Dbluz, Ozon X i Raptor. Tradicionalni Welcome Jam otvorit će Brothers, bend dvojice braće koji zadnjih par godina dominiraju na zagrebačkoj klupskoj blues sceni.

Uz vrhunski koncertni program blues nastupa, koji privlače posjetitelje iz čitavog svijeta, Thrill Blues Festival i ove će godine pružiti i raznovrstan prateći sadržaj, koji ovo događanje čini jedinstvenim iskustvom za sve posjetitelje.

Posebna novost ovogodišnjeg festivala koja ima izuzetnu važnost je daljnje razvijanje rada s mladima. Osim Blues at School, radionicom s triljskom djecom koja se tradicionalno radi u suradnji s Mirom Dimićem i učesnicima festivala, pokreće se i prvi Thrill Youth Camp, koji donosi tri dana blues radionica za početnike, također pod vodstvom Mire Dimića. Mentori mladim bluzerima biti će redom cijenjeni nacionalni i internacionalni blues glazbenici i pedagozi kao što su Michael Roach, Little George Sueref, Yogi Lonich, Jurica Leikauff, Tomi Novak, Mihael Vlah.

Mladi blues glazbenici imati će prigodu tijekom sva tri dana festivala nastupiti u dijelu programa Thrill Youth Stage Time. U petak će, uz nekoliko gostiju, nastupiti mladi zagrebački pijanist Jadran Miholčić koji strastveno voli i svira blues, u subotu nastupaju International Crossroads Project, mladi bend kojeg čine dvojica Francuza i trojica Amerikanaca koji europsku turneju započinju upravo u Trilju, a u nedjelju će nastupiti hrvatske mlade blues snage nekoliko đaka Pop rock škole iz Siska i Blues Kampa Lonjsko Polje pod imenom The Black Fog, koji će se pridružiti triljskoj publici već poznatom Odinu Sokaču te članovima mladog benda Westsiders. Ove godine ponovno će se održati i 7K Blues Run, a organizator Run Croatia je već objavio prijave te se trkači javljaju. Najnovija vijest je da će utku trčati i svjetska prvakinja na 100 metara Nikolina Šustić.

Thrill Blues Festival ustrajno radi i na blues diplomaciji, tako da u Trilj stiže nekolicina cijenjenih europskih blues aktivista, kao što su Fred Delforge, predsjednik France Blues udruženja, već pomalo udomaćeni grčki novinar i blues promotor svjetskog glasa Michael Limnios, makedonski iskusni blues promotor i organizator Blues and Soul Festivala u Skoplju, Vasja Ivanovski te predsjednik Europske Blues Udruge, Talijan Davide Grandi.

U multimedijalnom dijelu programa bit će prikazan blues dokumentarac “Črni Kastavac” redatelja Igora Modrića, o slavnom bluzeru Jerryju Ricksu koji je zadnje godine života proveo u Kastvu. U Gradskom kinu će biti izložba velike kolekcije potpisanih vinila, koja stiže iz Makedonije. Ove godine Thrill Blues Festival će imati i Thrill Blues News, blues novine štampane posebno za ovu priliku.

“Ukratko rečeno, bit će bluesa k’o u priči”, naglašava Boris Hrepić Hrepa, Umjetnički direktor festivala, te ističe i kako grad Trilj od prve godine živi za ovaj festival, stvarajući sinergiju koja je svake godine zrelija i pametnija. “Pridružite nam se, jer svatko tko je do sada bio, poželi se vratiti – pa izvidite zašto”, zaključuje.

Šesto izdanje Thrill Blues Festivala održava se od 30. do 2. srpnja u Gradskom parku u Trilju, a ulaz je slobodan. Prema bogatom programu sasvim je jasno kako će ovaj dalmatinski gradić na jugu Hrvatske kroz tri dana ponovno postati magična glazbena oaza, oblikovana u europsko središte blues glazbe. Detaljan dnevni program dostupan je na službenim Facebook i Instagram stranicama festivala.

Organizator festivala je Turistička zajednica grada Trilja, a događanje je omogućeno uz podršku Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Trilja i Hrvatske turističke zajednice.


* Tekst je prenesen s promo materijala Thrill Blues Festivala

na vrh