Iron Maiden – “The Number of the Beast”

Ožujak – 1982.

Iron Maiden izdaje treći album, “The Number of the Beast”.

Album je značajan u mnogočemu, ali posebno jer predstavlja prekretnicu u radu grupe, te time i cijelog pokreta. Naime, Iron Maiden su bili pioniri drugog vala Heavy Metala koji je s Otoka zapljusnuo zemaljsku kuglu.

Na ovom albumu se po prvi puta pojavljuje Bruce Dickinson, na vokalu. Po samom dolasku u grupu, nameće svoj autoritet i time zaokružuje inkarnaciju koja će do današnjih dana žariti i paliti dvoranama i stadionima. Nadalje, album “The Number of the Beast” biva prvi album grupe koji se penje ravno na prvo mjesto UK liste. U Americi prilazi nešto lošije (#32 Billboarda).
Istovremeno, dvije singlice „Run to the Hills“ i „The Number of the Beast“, vladaju top listama diljem Europe. Uglavnom, kao što sam naglasio u uvodu, album “The Number of the Beast” predstavlja kamen temeljac u radu grupe i njegov uticaj se proteže do današnjih dana. (Kurioziteta radi, od izlaska ovog albuma, grupa se skraćeno naziva „Beast“.)

Po pronalasku formule, Iron Maiden ne mijenja svoj izričaj, već jednostavno eksploatira već uhodanu shemu.

Iron Maiden – “The Number of the Beast”

Uz Iron Maiden se veže par neobičnih činjenica. Za razliku od manje više svih velikih grupa, koje se svim sredstvima bore protiv piratstva, Iron Maiden je krenuo drugim, potpuno obrnutim putem. Ravnajući se starom logikom, „ako ih ne možeš pobijediti, pridruži im se“, Iron Maiden angažira analitičku firmu koja je dobila zadatak da locira područja u Južnoj Americi, u kojima se njihovi albumi masovno skidaju preko torrenta i ostalih P2P poslužitelja. Dobivši rezultate, sjedaju za mapu i prema njima određuju rutu predstojeće turneje. Bio je to punu pogodak, koji je pokazao, da ipak, uz pomoć malo pameti, dobri rezultati mogu doći i iz drugačijeg pristupa ovom problemu.

Druga pomalo neobičan činjenica.
Na turneji grupa je koristila svoj avion. Kao i Led Zeppelin sedamdesetih, za vrijeme turneja pa Americi. Za razliku od njih, Iron Maiden ima i svog pilota. Naime, Bruce Dickinson ima položeni pilotski ispit za tu klasu aviona, te je ponosno demonstrirao svoje umijeće pred kamerama. Posljednja turneja je snimljena i nakon nje izdan je dokumentarac „Iron Maiden: Flight 666“.

Film sam odgledao i mogu reći, ono što sam vidio u njemu, teško se danas može vidjeti kod grupa koje su još uvijek aktivne.


 Iron Maiden – “The Number of the Beast” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prva regulirane ugovorom s Gradski Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci